Като по учебник: Григор "върза геврек" на бивш Мастърс 1000 шампион за нов успех в Париж!

от в 19:18 на 02.11.2022
Мартин Петков

Григор Димитров по традиция се представя на много високо ниво в края на тенис сезона, като за поредна година не изневери в това отношение и спря серията си от поредни поражения по време на АТР 500 надпреварата във Виена, където се поздрави с редица първокласни победи и достигна фазата на полуфиналите, отпадайки впоследствие от бъдещия шампион Даниил Медведев. Най-добрият ни тенисист запази равнището си и през настоящата седмица на заключителния Мастърс 1000 турнир в Париж, който фигурира като последен в календара на нашенеца и предстои да сложи край на сезона му, след като подчини на старта в два тайбрек сета неудобния за себе си съперник Ботик ван де Зандсхулп.

С успеха си хасковлията спази тенденцията неизменно да преминава първия кръг на състезанието в зала "Берси" и си осигури среща във втория етап с винаги непредсказуемия Фабио Фонини, когото превъзхожда в съперничеството им с 4:2 победи, едната от които дойде именно в същата фаза на турнира във френската столица през вече далечната 2013-а година. 59-ият в света взима участие на тазгодишното издание на надпреварата под формата на "щастлив губещ", заменяйки в схемата сънародника си Матео Беретини, като слабата му форма в последните месеци и фактът, че е не е записвал поредни успехи на твърди кортове през сезона, бяха отлични експлоатирани от Димитров, който демонстрира вдъхновение в играта си и затвърди оставените отлични впечатления с представянето си напоследък, за да триумфира след час и 30 минути на корта - 6:0 7:5. Тежките изпитания за Гришо в Париж обаче тепърва предстоят и още на осминафиналите бившият номер три за първи път в кариерата си ще се изправи срещу водача в световната ранглиста и предводител на новото поколение в тениса - Карлос Алкарас.

Българинът беше безкомпромисен в дебютното си подаване за двубоя и съумя да притисне някогашния представител на топ 10 още в идните минути, като с отличната си защита от основната линия предизвикваше нервност във Фонини, който пресилваше ударите си и грешеше във всяко продължително разиграване. Димитров не пропусна за пореден път да ни впечатли с уменията си за произвеждане на уинъри от бекхенд страната си и неколкократно пласира неспасяемо топката в опразнената част от корта. Навярно всичко работеше в полза на бившия номер три, след като италианецът показваше незаинтересованост спрямо случващото се в срещата и бъркаше неистово при всеки свой опит да ускори темпото, забивайки ударите си в мрежата, което не остана безнаказано от Гришо и той "върза геврек" на представителя от "Ботуша" в откриващия сет.

На старта на втората част настроението в играта на хасковлията остана все така видимо и той беше на път да спечели осми последователен гейм, реазлирайки пробив, ала спорно съдийско решение в ущърб на първата ни ракета промени сблъсъка из основи. Родният ни представител влезе в пререкание със съдията на стола и пропусна три брейкбола, преди за първи път в мача да му се наложи той на свой ред да отразява такъв, с което се справи повече от добре чрез качествени сервиси. Димитров впоследствие отново пресира подаването на бившия Мастърс шампион и с безкомпромисни комбинации в атакуващ план си спечели пробив аванс, който обаче броени минути по-късно сам заличи, допускайки рибрейк след четири последователни неточности.

Фонини започна с всяка изминала минута да изглежда все по-обнадежден за шансовете си в двубоя и го изразяваше точково на електронното табло, като демонстрираше блясъка на богатия си тенис репертоар. С настъпването на десетия гейм двамата някогашни представители на топ 10 ни направиха свидетели на най-силните минути в срещата, след като интензитетът се покачи значително, а размените от дъното на корта често наброяваха повече от 10 удара, но в крайна сметка след два спасени мачбола от Дон Фабио с впечатляващи отигравания мачът продължи. В тези моменти италианецът нагледно се изтощи както психически, така и физически, което отново върна многобройните неточности в представянето му и с двойна грешка от ракетата на световния номер 59, Гришо узакони победата си във втория кръг от Мастърса в Париж.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Като по учебник: Григор "върза геврек" на бивш Мастърс 1000 шампион за нов успех в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | григор | григор димитров | димитров | париж | Париж - Берси | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook