Като по учебник: Квитова повали третата в света и върна шансовете на Чехия срещу САЩ

от в 03:20 на 30.12.2022
Мартин Петков

United Cup вече започна и още във втория ден от състезанието станахме свидетели на първия суперсблъсък при дамите, след като в третия мач от съревнованието между САЩ и Чехия програмата в Сидни беше открита от срещата на Джесика Пегула и Петра Квитова. През вчерашния ден Тейлър Фриц и Мадисън Кийс постигнаха категорични двусетови победи и доближиха страната си на една ръка разстояние от победата в двубоя, като именно световната номер три имаше тежката задача да подпечата крайния успех за родината си.

Бившата двукратна шампионка от Шлема обаче далеч не беше свела глава въпреки негативния резултат и за пореден път демонстрира, че когато се чувства в добра физическа форма, е сред най-добрите тенисистки на планетата, в доказателство за което се превърна победата ѝ в битката на първите ракети при дамите - 7:6(6) 6:3. По този начин световната номер 16 запазва шансовете на европейската държава да се бори за крайния успех срещу САЩ в срещата от група "С" на турнира, в която още попадна и тимът на Германия, а след броени минути на корта предстои да видим полуфиналиста от US Open - Франсис Тиафо, който предвид водачеството от 2:1 точки на страната си, ще опита да сложи точка на спора в мача на вторите ракети срещу Томаш Махач.

Началото на двубоя отмина под знака на доминацията на сервиращите, като разиграванията често биваха свеждани до минимален брой удари. Първите трудности на собствено подаване дойдоха пред чехкинята, която в края на сета трябваше да отразява брейкбол, с което се справи безупречно, за да може в идния гейм на съперничката си да вложи всички усилия, търсейки решителен пробив, ала силите ѝ стигнаха единствено за достигането на шест сетбола, преди Пегула бурно аплодирана от сънародниците си в ъгъла на корта да оцелее след над 15-минутна битка - 5:5. Случилото се видимо повлия негативно на левичарката, която силно разочарована от пропиляните шансове бъркаше неистово при всеки свой контакт с топката, при което брейкът на сметката на американката не закъсня.

Точно тогава обаче след последната почивка за частта Квитова се върна на корта крайно мотивирана и макар да изостана с 40:0 в съперниковото подаване, то тя не се предаде и предизвика изиграването на тайбрек. В него световната номер 3 потегли със завидно самочувствие и си отвори разлика от два минипробива аванс, като застана на сервис за спечелване на сета при 6:3 в своя полза, но поредните драматични мигове в Сидни тепърва предстояха и носителката на два "мейджър" трофея спечели пет поредни точки, откривайки сметката си в сблъсъка, 77 минути след неговото начало, след като спаси общо седем сетбола.

Предвид развоя на събитията наглед логичното от страната на Пегула се случи и тонусът в представянето ѝ спадна драстично, докато намиращата се на гребена на вълната чехкинята впечатляваше във всички отношения и скоропостижно си осигури предимство от два пробива. Американката впоследствие опита да се завърне отново в срещата, но макар и да намали частично изоставането си чрез рибрейк, то Квитова беше непоколебима до края на двубоя, който затвори в своя полза и даде изключително обещаващи знаци какво можем да очакваме от нея през новия сезон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Като по учебник: Квитова повали третата в света и върна шансовете на Чехия срещу САЩ Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | джесика пегула | петра квитова | САЩ | Чехия

Коментари





Следвайте ни в Facebook