Кириос и Винъс Уилямс подкрепиха Инес Ибу

от в 10:55 на 12.05.2020
Димитър Беловски

Ник Кириос и Винъс Уилямс подкрепиха алжирската тенисистка Инес Ибу.

21-годишната алжирка се обърна към Доминик Тийм, който в края на месеца заяви, че не вижда смисъл да дава пари на по-ниско ранкираните тенисисти по повод на това, че Джокович, Надал и Федерер предложиха на тенисистите от топ 100 да се обединят и да помогнат на колегите си, които са икономически затруднени заради коронавируса.

Основният мотив на австриеца е, че някои от тенисистите не се стараят достатъчно да пробият в световния елит на спорта.

„Никой от по-ниско ранкираните тенисисти не се бори за живота си. Виждал съм играчи в турнирите на ITF, които не са отдадени на спорта на 100 %. Много от тях са доста непрофесионални тенисисти. Не виждам защо трябва да им давам пари,“ заяви тогава австриеца пред Krone Sport.

Темата отново стана актуална, след като алжирката Инес Ибу се обърна към Тийм в 9-минутно видео в Инстаграм, в което разказва за трудностите, които е преживяла. Тя заяви, че не иска парите му, а само малко уважение за жертвите, които е дала.

„Знаеш, че в държава като моята не е лесно за една жена да бъде атлет на високо ниво. Израснала съм в семейство със скромни родители, които не са имали общо с тениса. Не избираме къде да се родим“, казва Ибу във видеото. За разлика от нейните родители, родителите на Тийм са тенис треньори.

„Почитам деня, в който ще имам възможност да си позволя подарък за родителите ми,“ каза Ибу, която е спечелила общо 27 825 долара през кариерата си и 3 135 долара преди официалните органи да прекъснат тенис сезона.

Тя каза, че за разлика от Тийм, няма възможност да си осигури треньор и антураж.

„Аз съм самотно момиче, което пътува по света. Винаги търся най-евтините билети“ и изброи спънките в Аржентина, които среща като млада тенисистка: лоши съоръжения, липса на международни треньори, липса на професионални турнири, липса на указания как да се изгради професионална кариера и „нито пени“ от държавата.

„Спонсори казваш? В Алжир дори няма такива“, допълва Ибу.

Отвореното писмо на 21-годишната тенисистка предизвика много реакции и подкрепа, дори и от тенисисти. Сред тях са Ник Кириос, който написа „Респект“ под видеото на Ибу.

Своята подкрепа изрази и Винъс Уилямс.

„Ти си моят герой,“ написа американката.

„Поздравления за твоите жертви. Ти си вдъхновение за всички нас. Продължавай да мечтаеш и да работиш здраво. Моето най-голямо уважение за теб и твоето семейство. Нека твоето красиво пътешествие продължи, когато всичко това свърши“, написа пък специалистът на двойки Бруно Соареш.

Алжирският президент също подкрепи Ибу и каза, че ще ѝ помогне.

Отговор от Тийм все още няма.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кириос и Винъс Уилямс подкрепиха Инес Ибу Димитър Беловски
Теми:  
винъс уилямс | инес ибу | ник кириос

Коментари





Следвайте ни в Facebook