Кирьос спаси мачбол и се наложи над Циципас в своеобразно зрелище във Вашингтон!

от в 04:25 на 04.08.2019
В
Ник Кирьос и Стефанос Циципас изнесоха своеобразно тенис зрелище, в което един все пак трябваше да загуби и това бе първия поставен в надпреварата грък. Кирьос трябваше да отрази и мачбол по пътя си към успеха, като в крайна сметка екстравагантният австралиец се наложи след крайното 6:4 3:6 7:6(7), за да се класира на втория си финал на турнир от серията ,,АТР 500" за тази година!

Още от началото на мача си личеше, че Кирьос е максимално мотивиран и желаещ да се противопостави на младия си съперник, като новото приятелство, което австралиецът си създаде с Циципас, бе и допълнителна причина за Ник да се представя на толкова високо ниво.

Изображение

При 1:1 Кирьос подложи подаването на противника си под натиск след няколко великолепни ретура, както и поредица от спиръщи дъха уинъри. Всичко в играта на австралиеца се получаваше; личеше си, че Ник Кирьос се намира ,,в зоната", а това е състояние, в което никой негов опонент не би искал да го срещне. Точно в такова обаче го намери Циципас, който често биваше разминаван на мрежата или брутално разстрелван със светкавични форхенди от основната линия.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1157797962904326144?s=20

https://twitter.com/doublefault28/status/1157797283175555072?s=20

Шампионът от Акапулко предприемаше редица изключително сложни маньоври, но те винаги почти безотказно му се получаваха, при това - видимо с лекота. Същевременно сервиси с около 230 км/ч постоянно караха Стефанос да се чувства безнадеждно на ретур. Съответно и ранният пробив, който Кирьос си изработи, в крайна сметка извоюва на 52-рия в света откриващата част. През цялото това време обаче като че ли бе странно, че Циципас е първият поставен, а Кирьос - непоставеният тенисист, с оглед на факта, че австралиецът бе играчът, тотално надиграващ своя съперник.

Изображение

Вторият сет започна по подобен начин, като Кирьос добави още няколко магически изпълнения към актива си, а скоро той поведе с 2:0 и развръзката на двубоя изглеждаше примамливо близо. Това обаче бе далеч от истината, а австралиецът изведнъж рязко се разконцентрира и започна да допуска грешки, които дотогава не бяха често срещани. Циципас се възползва от това по най-добрия начин не само за да върне брейка си пасив, ами и да се отчете с още един такъв, даващ му главното предимство в този сет.

Тогава Кирьос започна да хвърля ракети по корта и да се вкарва в пререкания с публиката, което само загрози този иначе изключително вълнуващ тенис спектакъл. Фокусът на 24-годишния тенисист обаче премина от тениса изцяло върху негативните прояви и това бързо му коства частта, което означаваше, че решителен сет ще трябва да определи победителя от тази среща.

Изображение

Любопитен момент в почивката при 2:1 гейма в полза на Кирьос в третия сет бе, когато Циципас чакаше обувките си, а именно неговият съперник му ги донесе, коленичейки пред него, като това допринесе за шоуто в този нестандартен двубой.

https://twitter.com/TennisTV/status/1157810871567077376?s=20

Гъркът се спаси от 0:30 в последвалия гейм, а при 2:2 дори имаше и двоен брейкбол, но тогава бе ред на Ник да извърши обрат в подаването си, а срещата вече видимо навлезе във фаза, в която и двамата тенисисти се представяха на изключително високо ниво. Оттогава сервис геймовете вървяха относително безпроблемно, което означаваше, че двамата ще се наложи да изиграят и решителен тайбрек.

https://twitter.com/doublefault28/status/1157816138853736448?s=20

В него канберецът започна с поредния си безкомпромисен ас, а Циципас отговори подобаващо с печеливша комбинация от начален удар и уинър от форхенд. Последва обаче страхотен ретур на Кирьос от обратен удар, който му донесе точка от ретур, а впоследствие минибрейкът бе затвърден, като по този начин 52-рият в света увеличи преднината си на 4:1 точки. Тогава последва фамозен уинър от форхенд по обратния диагонал отново от ракетата на австралиеца, който при смяната на полетата вече водеше с убедителното 5:1. Хубав сервис и блестящ минаващ удар обаче скоро доближиха гърка на две точки от неговия съперник, а двойна грешка на Кирьос и нов печеливш начален удар на Стефанос доведоха резултата до абсолютен паритет.

https://twitter.com/doublefault28/status/1157825308076191744?s=20

Циципас след това увеличи серията си от спечелени точки на пет, достигайки до мачбол, който обаче бе заличен от Кирьос след поредния мощен сервис, а нов такъв след втората смяна на полетата означаваше мачбол за австралиеца. Той бе пропуснат от Ник, но последвалата точка се превърна в минибрейк след чудесно изиграна ситуация от защита. Вече топките за сервис бяха у Кирьос при втория му мачбол, като австралиецът, подобно на предния си мач, отново се допита до зрител къде да насочи началния си удар, а фенът посочи бекхенда на гърка като мястото, където Ник трябваше да насочи сервиса си. Началният удар впоследствие не бе печеливш, но пък заложи елементарен форхенд за завършване на двубоя, който Кирьос безпроблемно заби в отсрещното поле на корта, като по този начин австралиецът, който отиде да благодари на фена за помощта, се класира на втория си финал на турнир от серията ,,АТР 500" за 2019-та година!

https://twitter.com/TennisTV/status/1157823173641023494?s=20

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кирьос спаси мачбол и се наложи над Циципас в своеобразно зрелище във Вашингтон! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook