Класата е вечна: Вавринка бе напът да загуби от 2:0, но сломи клей специалист в 5-сетов трилър!

от в 18:47 на 29.05.2023
Мартин Петков

Стан Вавринка последва примера на Новак Джокович през днешния ден, макар и по далеч по труден път, и стана вторият бивш шампион на Ролан Гарос, който откри победоносно участието си в Париж. Първото изпитание на пътя на швейцареца, който единствен в компанията на Роджър Федерер и Ноле съумя да завоюва титлата от Откритото първенство на Франция при доминацията на Рафаел Надал, беше клей специалистът Алберт Рамос-Виньолас, срещу когото някогашният номер 3 изпусна възможността си да затвори мача в последователни части и трябваше да се бори в битка, продължила 4 часа и 37 минути, но остана на нужното ниво във важните моменти и надделя в 5-сетовата епика - 7:6(5) 6:4 6:7(2) 1:6 6:4. По този начин "Stan the Man" се класира за втория кръг в състезанието, където му предстои да премери сили с участващия посредством "уайлд кард" Танаси Кокинакис.

Бившият шампион в надпреварата беше напът да потегли мечтано в двубоя, след като моментално разгърна уменията си в атакуващ план и със страхотни уинъри заслужи аплодисментите на зрители, достигайки два брейкбола. Левичарят от Испания обаче далеч не трепна пред опасността, като чрез безупречна защита запази подаването си и дори впоследствие на свой ред беше близо до това да отмъкне сервиса на 3-кратния носител на "мейджър" трофеи, но в крайна сметка не станахме свидетели на нито един пробив и логичният изход от ситуацията беше тайбрек. В него Вавринка още в самото начало се поздрави с преднина от минибрейк, която умело защитаваше в хода на дългия гейм, като нито за секунда не изпусна водачеството в резултата и направи първата крачка към крайния успех в срещата.

На старта на втората част швейцарецът пренесе добрата си игра от тайбрека и все по-често вземаше инициативата в размените от основната линия, като навлизаше навътре в корта в търсене на завършващо отиграване. Световният номер 67 все пак устоя на първоначалния натиск на Стан, като спаси три брейкбола в маратонския си гейм на сервис, ала оттам насетне защитата му беше пречупена от страхотния форхенд на бившия шампион, който прогресивно увеличаваше бройката на уинърите си и поведе с пробив. Вавринка не съумя да мине без колебания на собствено подаване, като в осмия гейм му се наложи да спасява брейкбол, но се справи с неутрализирането на възможността пред левичаря и дублира преднината си в отделните сетове.

Началото на третата част беше повече от великолепно за някогашния номер три, който на бърза ръка се сдоби с предимство от пробив на сметката си и впоследствие неколкократно разполагаше с възможности да увеличи аванса си. Рамос-Виньолас на свой ред пък нагледно доказа, че не е готов да се предаде доброволно, свеждайки глава пред швейцареца, като засвидетелства борбения си характер в пълния му блясък и отрази нови четири брейкбола, за да достигне пиковата си точка в осмия гейм, когато навакса изоставането си в резултата. Оттам насетне умората видимо беше на прага от това да вземе връх над Стан, който се затрудняваше в придвижването си по корта, докато испанският клей специалист профука два сетбола, за да станем свидетели на тайбрек, в който обаче беше безупречен във всяко едно отношение и удължи живота си в турнира.

В четвъртата част наблюдавахме пълно превъзходство от страна на световния номер 67, който отново изпитваше вдъхновение и чувстваше, че е способен да се пребори за крайния успех, докато наглед капитулира пред изнемощялостта си. Именно влошеното физическо състояние на Вавринка беше причината за огромния брой неточности в неговата игра, които позволиха да осъществи цели три пробива и да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

В тези минути всичко изглеждаше приключило за бившия шампион в турнира, който все така продължаваше да страда при интензивните разигравания, но именно това продиктува подценяване от страна на ибериеца, който със серия от непредизвикани грешки на практика доброволно предаде сервиса си в актива на световния номер 89. Оттам насетне започна истинското изпитание за Стан, който се бореше всячески с умората и устойчивостта на левичаря при размените от дъното на корта, но верният му съюзник в лицето на публиката, която неспирно го подкрепяше, изигра своята роля и той на два пъти отстоя предимството, спасявайки брейкбол. Разочарованието от пропуснатите шансове на ретур пък се отрази крайно негативно на начален удар за Рамос-Виньолас, който неколкократно изпрати ударите си в аут от рутинна позиция и Вавринка наглед неочаквано реализира нов пробив, благодарение на който имаше нужното спокойствие, за да затвори срещата при втория си опит да го стори.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Класата е вечна: Вавринка бе напът да загуби от 2:0, но сломи клей специалист в 5-сетов трилър! Мартин Петков
Теми:  
atp | алберт рамос-виньолас | ролан гарос | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook