Класата е вечна: Вавринка бе напът да загуби от 2:0, но сломи клей специалист в 5-сетов трилър!

от в 18:47 на 29.05.2023
Мартин Петков

Стан Вавринка последва примера на Новак Джокович през днешния ден, макар и по далеч по труден път, и стана вторият бивш шампион на Ролан Гарос, който откри победоносно участието си в Париж. Първото изпитание на пътя на швейцареца, който единствен в компанията на Роджър Федерер и Ноле съумя да завоюва титлата от Откритото първенство на Франция при доминацията на Рафаел Надал, беше клей специалистът Алберт Рамос-Виньолас, срещу когото някогашният номер 3 изпусна възможността си да затвори мача в последователни части и трябваше да се бори в битка, продължила 4 часа и 37 минути, но остана на нужното ниво във важните моменти и надделя в 5-сетовата епика - 7:6(5) 6:4 6:7(2) 1:6 6:4. По този начин "Stan the Man" се класира за втория кръг в състезанието, където му предстои да премери сили с участващия посредством "уайлд кард" Танаси Кокинакис.

Бившият шампион в надпреварата беше напът да потегли мечтано в двубоя, след като моментално разгърна уменията си в атакуващ план и със страхотни уинъри заслужи аплодисментите на зрители, достигайки два брейкбола. Левичарят от Испания обаче далеч не трепна пред опасността, като чрез безупречна защита запази подаването си и дори впоследствие на свой ред беше близо до това да отмъкне сервиса на 3-кратния носител на "мейджър" трофеи, но в крайна сметка не станахме свидетели на нито един пробив и логичният изход от ситуацията беше тайбрек. В него Вавринка още в самото начало се поздрави с преднина от минибрейк, която умело защитаваше в хода на дългия гейм, като нито за секунда не изпусна водачеството в резултата и направи първата крачка към крайния успех в срещата.

На старта на втората част швейцарецът пренесе добрата си игра от тайбрека и все по-често вземаше инициативата в размените от основната линия, като навлизаше навътре в корта в търсене на завършващо отиграване. Световният номер 67 все пак устоя на първоначалния натиск на Стан, като спаси три брейкбола в маратонския си гейм на сервис, ала оттам насетне защитата му беше пречупена от страхотния форхенд на бившия шампион, който прогресивно увеличаваше бройката на уинърите си и поведе с пробив. Вавринка не съумя да мине без колебания на собствено подаване, като в осмия гейм му се наложи да спасява брейкбол, но се справи с неутрализирането на възможността пред левичаря и дублира преднината си в отделните сетове.

Началото на третата част беше повече от великолепно за някогашния номер три, който на бърза ръка се сдоби с предимство от пробив на сметката си и впоследствие неколкократно разполагаше с възможности да увеличи аванса си. Рамос-Виньолас на свой ред пък нагледно доказа, че не е готов да се предаде доброволно, свеждайки глава пред швейцареца, като засвидетелства борбения си характер в пълния му блясък и отрази нови четири брейкбола, за да достигне пиковата си точка в осмия гейм, когато навакса изоставането си в резултата. Оттам насетне умората видимо беше на прага от това да вземе връх над Стан, който се затрудняваше в придвижването си по корта, докато испанският клей специалист профука два сетбола, за да станем свидетели на тайбрек, в който обаче беше безупречен във всяко едно отношение и удължи живота си в турнира.

В четвъртата част наблюдавахме пълно превъзходство от страна на световния номер 67, който отново изпитваше вдъхновение и чувстваше, че е способен да се пребори за крайния успех, докато наглед капитулира пред изнемощялостта си. Именно влошеното физическо състояние на Вавринка беше причината за огромния брой неточности в неговата игра, които позволиха да осъществи цели три пробива и да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

В тези минути всичко изглеждаше приключило за бившия шампион в турнира, който все така продължаваше да страда при интензивните разигравания, но именно това продиктува подценяване от страна на ибериеца, който със серия от непредизвикани грешки на практика доброволно предаде сервиса си в актива на световния номер 89. Оттам насетне започна истинското изпитание за Стан, който се бореше всячески с умората и устойчивостта на левичаря при размените от дъното на корта, но верният му съюзник в лицето на публиката, която неспирно го подкрепяше, изигра своята роля и той на два пъти отстоя предимството, спасявайки брейкбол. Разочарованието от пропуснатите шансове на ретур пък се отрази крайно негативно на начален удар за Рамос-Виньолас, който неколкократно изпрати ударите си в аут от рутинна позиция и Вавринка наглед неочаквано реализира нов пробив, благодарение на който имаше нужното спокойствие, за да затвори срещата при втория си опит да го стори.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Класата е вечна: Вавринка бе напът да загуби от 2:0, но сломи клей специалист в 5-сетов трилър! Мартин Петков
Теми:  
atp | алберт рамос-виньолас | ролан гарос | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook