Класата си е класа: Непоколебим Джокович се завърна по шампионски в Дубай!

от в 20:59 на 21.02.2022
Мирела Николова

Годината не започна по очаквания начин за Новак Джокович, след като бе депортиран от Австралия и лишен от възможност да преследва рекорден 21-ви трофей от Шлема в Мелбърн. Съществуваха множество въпросителни около увереността на сърбина след всичко, което се случи, но днес той за пореден път демонстрира колко силна психика притежава и се завърна с безупречен успех.

Днес Джокович изигра своя първи двубой от Финалите на Купа "Дейвис" в края на миналата година, но показа, че не е забравил как се печели, и откри по блестящ начин кампанията си на АТР 500 турнира в Дубай. От началото до самия край на двубоя сърбинът бе на изключително високо ниво и остави без шансове 19-годишния Лоренцо Музети, надигравайки го категорично с 6:3 6:3 за час и 13 минути престой на корта. По този начин той си гарантира място във втория кръг, където го очаква сблъсък с победителя измежду Карен Хачанов и Алекс Де Минор.

Младокът даде сериозна заявка в началните минути на мача, спечелвайки първите две точки след впечатляващи уинъри и поставяйки под известно напрежение дебютното противниково подаване. Оттам насетне обаче топ поставеният пое събитията изцяло в свои ръце и не остави абсолютно никакъв шанс на съперника да помисли за нещо повече. Ноле продължи да доминира случващото се на корта и след поредица от блестящо пласирани удари нанесе първия пробив в двубоя за 3:1.

Това не оказа никакво влияние върху увереността на Музети, който реагира мигновено и достигна до цели три поредни брейкбола още в ответното подаване на опонента. Изоставайки с 0:40, световният номер едно незабавно повиши нивото си и в последвалите разигравания бе напълно безпогрешен, за да успее да развие получената си преднина до 4:1. От този момент нататък Новак бе съвършен на начален удар и не позволи на италианеца да спечели дори точка повече на чужд сервис, а това го изведе и до успех в откриващата част.

Статуквото се запази и във втория сет, където пропуските от ракетата на Джокович продължиха да бъдат изключително рядко срещано явление, за разлика от тези на Музети. Именно константните неточности на младока станаха причина за това първият в схемата да се сдоби с три възможности за пробив, подпечатан с блестящ форхенд уинър по правата.

И в тази част белградчанинът имаше момент на колебание, дошъл в шестия гейм, когато спад в концентрацията му доведе до четири шанса за връщане на брейка. Въпреки това обаче Ноле показа характер и отново намери начин да излезе от затруднената ситуация с помощта на началния си удар и няколко великолепно проведени точки от основната линия - 4:2. Това бяха и последните мигове на несигурност от страна на 20-кратния шампион от Шлема, който, веднъж поел инициативата, не направи нито крачка назад и съвсем скоро дублира преднината си от пробив, с което сложи точка на сблъсъка.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Класата си е класа: Непоколебим Джокович се завърна по шампионски в Дубай! Мирела Николова
Теми:  
atp | дубай | лоренцо музети | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook