Класика: Федерер ще търси трети "слънчев дубъл" срещу Надал (видео)

от в 05:20 на 01.04.2017
Георги Христов

Роджър Федерер достигна до първия си финал на "Мастърс 1000" в Маями от 2006-а, когато победи... сегашния си треньор Иван Любичич. Швейцарецът надигра Ник Киргиос в полуфиналите на състезанието във Флорида със 7:6(9), 6:7(9), 7:6(5) за малко над три часа на корта. Двубоят премина през куп обрати, а в третия сет австралиецът дори имаше два сервиса, за да затвори мача, но не успя да извърви най-трудната част от пътя.

Дотук в кариерата си Маестрото има две титли в състезанието - през 2005-а и 2006-а. Първата от тях дойде срещу Рафаел Надал след обрат от 0:2 сета. По ирония на съдбата двамата ще се срещнат и в неделната битка. По-рано в надпреварата Рафа победи Фабио Фонини в първия 1/2 финал.

Федерер ще има възможност да спечели и третия си "слънчев дубъл" - последователни титли в Индиън Уелс и Маями. За последно той реализира подобно нещо през 2005 и 2006-а години. 

Първият сет продължи над един час и бе изключително драматичен. Киргиос се възползва от грешки на бившия №1 и се откъсна с пробив в седмия гейм. При 5:3 той бе само на две точки от спечелването на сета, а веднага след това при 5:4 допусна да загуби подаването си след двойна грешка - 5:5. Последва тайбрек, който бе не по-малко любопитен. Австралиецът пропусна общо два сетбола и бе наказан. Федерер се наложи след 11:9 благодарение на двойна грешка на опонента. Това бе осмият му пореден спечелен тайбрек. Това е най-дългата му серия от 2014-а, когато спечели 11.



След почивката Федерер спечели четири от геймовете си на нула, но пропусна две точки за пробив и се стигна до пореден тайбрек. В него Федерер на два пъти повеждаше с мини-пробив, но Киргиос изравняваше. Във втория случай с изумителен форхенд. Все пак швейцарецът достигна първи до мачбол при 6:5, но той бе отразен със сервис. След много драма австралиецът игра смело и стигна до 11:9 точки в своя полза, отразявайки общо два мачбола.



В третия сет никой не получи възможност да пробие и последва трети пореден тайбрек. В него Киргиос първи дръпна с точка аванс, но след това прати свой удар в аут за 3:3. Веднага след това Федерер сбърка от форхенд и Киргиос поведе 5:4. Той имаше два сервиса за приключване на мача, но ги опропасти. Във втория случай направи двойна грешка с цената на мачбол, който Федерер не пропусна.

Интересното е, че предишният сблъсък между двамата също завърши в три тайбрека. В Мадрид през 2015-а Киргиос спаси два мачбола и спечели с 14:12 в третия сет. Сега обаче бившият №1 взе реванш от младока.

Преди финалната среща Надал води на Федерер с 23:13 в преките им срещи. Швейцарецът обаче спечели последните им три двубоя - включително през тази година на Australian Open и в Индиън Уелс.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Класика: Федерер ще търси трети "слънчев дубъл" срещу Надал (видео) Георги Христов
Теми:  
ник киргиос | роджър федерер | тенис турнир в маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook