Класика нямаше: Джокович показа, че е в друга категория спрямо Надал и го разгроми в Париж

от в 16:15 на 29.07.2024
Калоян Соколов

Всички погледи през днешния ден на Олимпиадата в Париж бяха вперени в предстощия сблъсък между Новак Джокович и Рафаел Надал. Очакванията за епичен сблъсък между двамата най-успешни тенисисти в историята обаче просто не се състоя, защото Джокович показа, че в момента е в различна тенис категория спрямо своя голям съперник и го разгроми с 6:1 6:4 за 1 час и 44 минути игрово време.

Сърбинът спечели цели 90 процента от точките на първия си сервис и завърши мача с отличната статистика от 23 уинъра и 17 непредизвикани грешки, докато ибериецът имаше ден на корта, който със сигурност ще му даде още една причина да изпълни намеренията си за скорошно отказване от играта, с едва 12 завършващи удара на фона на 19-те му неточности.

Началото беше отлично за Джокович, който набързо дръпна с 40:0 и изглеждаше, че бързо ще сложи точка на откриващия гейм, но Надал отговори на предизвикателството и стигна до дюс. Последва форхенд уинър от страна на топ поставения, който все пак измъкна подаването си. За съжаление, бързо и зрителите можеха да видят, че двете легенди играят на много различни обороти и световният номер две с лекота пробиваше защитата на своя съперник. "Джокера" миксираше отлично играта с къси топки, които бяха трудно достигани от Рафа и скоро геймовете станаха 3:0 в полза на 24-кратния"мейджър" носител.

Публиката правеше всичко възможно да върне Матадора в мача и аплодираше редките му избухвания. Джокович пък играеше със страхотна дълбочина и беше безпощаден при опитите си да намира страничните линии, което му позволи да пробие за втори път и да поведе с 5:0. Тогава "Краля на клея" напомни за огромната си класа и направи серия от уинъри, които бяха аплодирани от неговия опонент и най-после испанецът се разписа в резултата, но нямаше сили за нещо повече и сетът приключи за само 39 минути.

Ситуацията на корта се утежни още повече за Надал в началото на втората част, където той пропускаше множество топки от удобни позиции и изобщо не се намираше дори близо до нивото на по-високоранкирания състезател. Всичко в тези минути се получаваше с лекота за балканеца, който буквално летеше по корта и заслужено взе солиден аванс от 4:0 гейма.

Противно на очакванията, то надеждата все още продължаваше да мъждука за Матадора, след като Джокович изигра откровено слаби два последователни гейма, вземайки редица грешни решения и закономерно беше пробит за първи път в срещата. Атмосферата на корта категорично стана друга и бившият номер едно все по-бурно изразяваше радостта си от спечелените си точки, свеждайки пасива си до 3:4.

Тогава дойде ред на нещо специално от ракетата на манакореца, за чийто борбен дух няма достатъчно големи суперлативи, за да бъде описан. Надал се сдоби с нови два брейкбола и отговори със смач на смача, след което пласира минаващ удар и немислимото се случи, тъй като имахме равенство при 4:4.

Все пак логичното се случи и водачът в схемата изостри своите удари, за да поеме отново контрол над събитията на корта. Рафа се бореше с всички сили, само че не можа да се спаси и беше матиран с къса топка, която отведе сърбина до брейк за 5:4 и Ноле поиска да чуе публиката, която не се поколеба да го освирка.

Впоследствие 24-кратният "мейджър" носител най-после взе своя сервис гейм и сложи точка на спора, осигурявайки си 1/8-финален сблъсък с един измежду Матео Арналди и Доминик Кьопфер, а двамата големи шампиони се поздравиха не чак толкова сърдечно на мрежата, напускайки корта под бурните аплодисменти на феновете.

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Класика нямаше: Джокович показа, че е в друга категория спрямо Надал и го разгроми в Париж Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | париж 2024 | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook