Клайстерс показа впечатляващ тенис при завръщането си, но все пак не успя да преодолее Мугуруса

от в 20:52 на 17.02.2020
Петър Колев
Бившата №1 Ким Клайстерс показа впечатляващ тенис при своето завръщане на корта, но отстъпи в битката на бившите водачки в световната ранглиста на Гарбинье Мугуруса в последователни сетове в първи кръг на турнира от категория WTA Premier в Дубай. Това е първи професионален мач за белгийката от US Open 2012 г. насам, когато тя обяви край на своята професионална кариера. 36-годишната носителка на четири титли от Големия Шлем обяви своето завръщане към тениса в края на миналия сезон и се очакваше да стъпи на професионалния корт още по време на австралийското турне, но контузия просрочи този момент.



Мачът започна нервно за Клайстерс, която допускаше много двойни грешки в началото на срещата, което набързо даде аванс от пробив на Мугуруса. От друга страна, испанката показа много високо ниво от сервис, което ѝ помагаше да избегне сериозните проблеми в своите сервис геймове. Направи впечатление изключително чистото изпълнение на удари както от форхенд, така и от бекхенд на белгийката, като единственият белег, показващ, че е отсъствала почти 8 години от корта, беше придвижването ѝ по корта, което не бе на нужната висота. Мугуруса осъществи втори пробив в седмия гейм на сета и измъкна подаване, в което изоставаше с 0:40 с невероятно добре насочения си първи сервис, като по този начин тя затвори откриващата част с 6:2.



Неубедителният сервис на Клайстерс, подчертан с нови двойни грешки, си пролича и в началото на втория сет, когато тя допусна нови два пробива и набързо се оказа в ситуация от пасив със сет и 3:0. Точно когато всичко изглеждаше изгубено за четирикратната шампионка от Големия Шлем и се очакваше Мугуруса да не срещне проблеми със затварянето на мача в следващите няколко минути, изведнъж започна впечатляващ устрем в играта на белгийката. Тя пласира няколко невероятни ретура, които максимално затрудниха испанката и така Клайстерс върна първия от пробивите.



Последва подобрение и в сервиса на 36-годишната Ким, която съумяваше да печели важните точки в сервис геймовете си и значително увеличи успеваемостта си след вкаран първи сервис.

Продължителността на разиграванията също се увеличи, като публиката в Дубай стана свидетел на прецизно пласирани уинъри от дъното на корта и от двете тенисистки. Мугуруса допусна повече непредизвикани грешки от необходимото обаче, с което позволи на своята противничка да върне и втория пробив и да изравни за 4:4. Последва геройски сервис гейм на Клайстерс, която спаси две точки за пробив, реализирайки невероятни уинъри след дълги разигравания.

https://twitter.com/WTA/status/1229448298760507403?s=19

До края на частта двете нямаха сериозни проблеми на начален удар и логично се достигна до тайбрек. В него белгийката беше тази, която реализира първия минипробив, но няколко непредизвикани грешки дадоха преднина от 4:2 за Мугуруса. Испанката пропусна мачбол на сервис на Клайстерс, но реализиза втория си такъв на собствено подаване, с което затвори и мача в два сета - 6:2 7:6(6), за малко над час и половина игра на корта.

https://twitter.com/WTA/status/1229453105378422784?s=19

Във втори кръг на надпреварата Гарбинье ще срещне победителката от мача между Вероника Кудерметова и Даяна Ястремска. Следващият официален турнир, в който Ким Клайстерс ще вземе участие, е този от категория WTA International в Монтерей.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Клайстерс показа впечатляващ тенис при завръщането си, но все пак не успя да преодолее Мугуруса Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook