Клей сезонът приключи: Григор не можа да се противопостави на Шварцман и напусна РГ

от в 14:27 на 27.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров се представяше по фантастичен начин в досегашните си срещи на Отритото първенство на Франция, като през целия турнир не бе допускал пробив и нямаше допуснат пробив в предходните два кръга. Шварцман пък трябваше да прави обрат от 0:2 в миналия етап на надпреварата и съвсем наскоро претърпя разгром от 18-тия поставен, така че наглед родният ни представител бе в ролята на фаворит през днешния ден. Тези предварително очаквания обаче бяха помрачени от крайно неубедителните му изяви в хода на двубоя, а от другата страна на мрежата стоеше играч, който се възползваше от всяко едно колебание на хасковлията.

Така логичното се случи и "Ел Пеке" се класира за четвърта поредна година на осмифиналната фаза в Париж (6:3 6:1 6:2), където най-вероятно му предстои да премери сили срещу световния номер едно Новак Джокович, от когото е губил на същия турнир с 2:3 сета през 2017-а година. Българинът пък изпраща един от най-добрите си сезони на клей през кариерата и определено може да бъде положително настроен за предстоящите си изяви върху тревната настилка.

Аржентинецът стартира срещата вдъхновено и пласира два поредни уинъра, след които Григор изостана с 0:40 на собствено подаване. Първата ни ракета заличи всички точки за пробив пред съперника, но той продължаваше да бъде все толкова настоятелен и се поздрави с първи пробив в мача. Поставеният под номер 15 продължи да играе изключително солидно и бързо затвърди своето предимство, а впоследствие достигна до нови три брейкбола и закономерно отмъкна подаването на родния ни представител.

Последва маратонски гейм, в който най-после Григор съумя да отиграва почти винаги от форхенд страната и резултатът не закъсня, защото хасковлията намали изоставането си на 2:3. Развоят на сблъсъка обаче беше точно по вкуса на Шварцман, тъй като повечето разигравания продължаваха по повече от 8 удара и обикновено южноамериканецът показваше по-голяма стабилност. Нашият сънародник се опитваше да налага високо темпо на игра, само че допускаше редица неточности от лесни позиции и опонентът му се сдоби с шанс да се откъсне напред с 5:2. Все пак Димитров стабилизира представянето си, като дори можеше да достигне до паритет, ала "Ел Пеке" остана непоколебим и взе заслужен аванс в сетовете.

Втората част започна с уверени сервис геймове за двамата тенисисти, но изведнъж бекхендът на нашето момче спря изцяло да функционира и непредизвиканите грешки зачестиха. Световният номер 21 загуби всякакво настроение през следващите минути, а бившият четвъртфиналист единствено вкарваше топката в корта и чакаше българинът сам да свърши неговата работа. Това доведе до пет поредни гейма в актива на 170-сантиметровия състезател, който се доближи на само сет от крайната победа.

Гришо се завърна напълно преобразен на корта за третата част, пласирайки ас и три последователни уинъра. Устремът на Димитров не спря дотук и той веднага проби съперника си, чиято защита не можеше да удържи вдъхновения ни представител. За съжаление 18-ият поставен пропиля купища възможности да поведе с 3:0 гейма, което се оказа решаващо, защото аржентинецът спечели 18 от следващите 20 точки и приключи мача с великолепен пасингшот от обратен удар по диагонала.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Клей сезонът приключи: Григор не можа да се противопостави на Шварцман и напусна РГ Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | диего шварцман | Обзори | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook