Клей страшилище: Рууд намери място на втори пореден финал и ще търси реванш от Циципас в Барселона

от в 16:54 на 20.04.2024
Калоян Соколов

Каспър Рууд е първият финалист на ATP 500 турнира в Барселона. Норвежецът записа своята победа номер 27 през сезона и вече е лидер по този показател, след като днес надигра Томас Мартин Ечевери с крайното 7:6(6) 6:4. Аржентинецът се утвърди като един от сериозните клей специалисти, достигайки до 1/4-финала на Ролан Гарос през миналия сезон и още два финала на ниво ATP 250, но световният номер 30 нямаше достатъчно тенис аргументи, за да се справи с 2-кратния подгласник от Ролан Гарос и се противопостави сериозно единствено в първата част, която продължи цели 76 минути.

По този начин Рууд за втора поредна седмица ще играе на финал и ще има възможност да си върне за поражението от спора за трофея в Монте Карло, защото вероятно отново го очаква сблъсък със Стефанос Циципас, ако гъркът не допусне изненада в сблъсъка си срещу ветерана Душан Лайович.

Първият сет ни предложи една същинска битка на клейкортъри, в която преобладаваха дългите разигравания, а всеки един от давамата се опитваше да поеме иницативата и да натисне топката със силния си форхенд, когато се отвори подобна възможност. Голямото предимство на Ечевери се криеше в неговия начален удар, който функционираше отлично в началото на мача, но постепенно ретурите на световния номер 6 ставаха все по-дълбоки и аржентинецът трябваше непрекъснато да се отбранява, което доведе до пробив в полза на скандинавеца.

Радостта на Рууд обаче не трая дълго, защото южноамериканецът заигра най-добрия си тенис и не се колебаеше да пласира завършващи удар от всяка една точка на корта, а това му позволи да изравни геймовете и дори да достигне до два брейкбола при 5:5. Рууд все пак се мобилизира навреме и можеше да сложи точка на спора в сета още преди тайбрека, само че непоставеният играч отрази 2 сетбола и вкара частта в дълъг 13-ти гейм.

Там отново норвежецът имаше ранно предимство в резултата, но Ечевери не се предаде и пръв достигна до сетбол при 6:5. Тогава последва дълго разиграване, в което филето се намеси решително в полза на фаворита и той получи възможност да пласира рутинен форхенд уинър, след което игровото преимущество беше изцяло на негова страна и той затвори сета със серия от 3 поредни точки.

Вторият сет започна колебливо за двамата тенисисти, които си размениха по един бърз пробив, само че Рууд почти мигновено се върна към оптималния си ритъм на игра, докато неговият съперник вече редовно прибързваше в отиграванията си и трупаше грешка след грешка от дъното на корта. Това позволи на третия поставен отново да се откъсне с брейк напред и този път скандинавецът нямаше проблем да се класира за четвъртия си финал през сезона, като досега все още е без титла от началото на 2024-та.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Клей страшилище: Рууд намери място на втори пореден финал и ще търси реванш от Циципас в Барселона Калоян Соколов
Теми:  
atp | барселона | каспър рууд | Обзори | томас мартин ечевери

Коментари





Следвайте ни в Facebook