Клижан отстрани миналогодишния шампион Башич

от в 13:33 на 06.02.2019
В


Мартин Клижан отстрани шампиона от миналогодишното издание на София Оупън Мирза Башич в сета - 6:0 3:6 6:2. Босненецът в началото на срещата видимо бе притеснен от идеята, че трябва да защитава титла, и бе бледо копие на тенисиста, покорил надпреварата през изминалия сезон. За това до голяма степен помогна и Клижан, който се чувстваше изцяло в свои води. Словакът диктуваше играта с мощния си форхенд, но играеше изключително умело и от защитна позиция. Все пак във втория сет Башич стабилизира играта си, докато в играта на Клижан се наблюдаваше рязък спад. В решителната част обаче Мартин напомни за началото на мача и отново тотално надигра съперника си. Във втория кръг на турнира Клижан ще се изправи срещу Даниел Брандс, отстранил вчера изненадващо Николоз Басилашвили.

 

Първият сет премина изцяло под контрола на мощния словак. Башич, от друга страна, не намираше никакъв ритъм в ударите си и бе тотално надиграван от опонента си. От това резултатът бе следният: за двайсетина минути игра Мартин Клижан поведе с 6:0, след като само един гейм премина през дюс, което му позволи да спечели цели 25 точки срещу скромния актив от 9 на босненеца.

През втория сет миналогодишния шампион определено се фокусира повече и цялостно стабилизира играта си. Той спечели първите си два сервис гейма убедително, докато на Клижан му се наложи да наваксва от 0:30 и 0:15, но все пак не допускаше изненади в подаванията си. Така след първите пет гейма резултатът бе 3:2 за левичаря от Словакия.

Клижан обаче започна да прави все повече непредизвикани грешки, което означаваше нов безметежен сервис гейм за Башич. Мартин продължи с неточностите и в седмия гейм на сета, което донесе първите две възможности за пробив за босненеца, който съумя да предизвика грешка и най-накрая да поведе в резултата.

Мирза се възползва от набралата инерция и без затруднения се доближи на гейм от изравняване частите. Грешките от ракетата на Клижан пък започнаха да се сипят, което доведе до нов пробив за десничаря и сет на сет.

Ролите в третия сет отново се размениха, а словакът започна да ,,навлиза в зоната”, за което Башич не намираше отговор. Това доведе до моментален пробив за Клижан, който скоро поведе и с 2:0.

Левичарят продължи да вдига нивото, като при 4:2 отново удари сервиса на Башич и след серия от великолепни изпълнения поведе с 5:2. Клижан нямаше проблеми със затварянето на мача и след 1:22 минути достигна до втория кръг на турнира.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Клижан отстрани миналогодишния шампион Башич В

Коментари





Следвайте ни в Facebook