Когато Надал не беше в топ 10 за последно: Меси не бе вкарвал гол, а в Yotube имаше 1 видео

от в 19:20 на 21.03.2023
Мартин Петков

Както вече стана ясно официално, вчерашното обновяване на класацията на АТР беляза края на рекорда на Рафаел Надал за поредни седмици в световния топ 10, превърнал се в цяла една епоха. Матадора прекара цели 912 уикенда в челната десетка на планетата, пробивайки в нея още като тийнейджър на 25 април 2005 година, за да се стигне до наши дни, когато броячът на това немислимо постижение спря.

На първо време впечатляващото е, че продължителността на самия рекорд на практика се равнява на половината живот на испанеца, който вече е 36-годишен и има цели 22 титли от Големия шлем, както и безброй други отличия на корта и извън. Любопитно в случая обаче е и сравнението как всъщност се измени светът в целия този период, защото погледнем ли назад във времето, то през 2005-а година социалните медии тепърва биваха разработвани от своите компании и надали някой някога е предполагал в каква част от живота на хората ще са се превърнали те при излизането от топ 10 на Надал.

Тенисът

Върнем ли се назад във времевата линия до случващото се към него на сцената в тениса, то ще открием Роджър Федерер на върха в световната ранглиста, завоювал все още едва четири "мейджър" трофея в колекцията си от отличия. Новак Джокович пък тепърва е правил своите първи крачки на АТР сцената, имайки едва една победа на подобно ниво в младата си кариера, докато световният номер едно Карлос Алкарас е нямал навършени дори две години.

Футболът

При последния ден преди пробива на Рафаел Надал в топ 10, статистиката за отбелязани голове общо от Кристиано Роналдо и Лионел Меси е 17, като аржентинецът все още търси своето дебютно попадение в професионалния футбол. Поглед в наши дни ни показва, че двамата си поделят невероятните 1627 гола, донесли им купища награди, рекламни договори, рекорди, както и славата на двамата най-велики футболисти, стъпвали някога върху "зеления килим".

Баскетболът и Формула 1

На сцената в баскетбола едно от най-големите имена - ЛеБрон Джеймс, тепърва беше взел едва едно участие в "Мача на звездите", докато към момента 38-годишният американец е сред най-влиятелните хора в родината си и държи навярно най-впечатляващия рекорд в НБА, който подобри наскоро, ставайки лидер по отбелязани точки в "Лигата на извънземните". Поглед към най-високотехнологичния спорт на планетата пък ни показва Михаел Шумахер със 7 световни титли в кариерата си, като е наглед недостижим на върха, но през 2023-та нещата не стоят по този начин и Люис Хамилтън успя да подобри почти всички паметни постижения на "Пилето", както и изравни шампионските му трофеи.

Телефоните

Погледнем ли възхода на технологичния свят в последните близо две десетилетия, далеч не е толкова изненадващо, че именно телефоните са една от най-съществените разлики в ежедневието ни. Върнем ли обаче времевата лента до далечната 2005 година, то в позицията на големия гигант на пазара не откриваме "Apple" или "Samsung", ами финландската компания "Nokia", чиито телефони са били неизменна част от живота на мнозина от нас.

Именно един от най-запомнящите се модели на фирмата е Nokia 1110, с който многократно сме се шегували, че е по-вероятно да счупиш тухла или да заковеш пирон, отколкото да бъде счупен. Самият телефон се превръща в такава сензация в тези времена, близо две години преди изобщо появата на смартфоните, че представим ли си сценарий, при който Рафа е трябвало да държи в ръката си след дебютния си триумф с титлата на Ролан Гарос най-продаваното телекомуникационно устройство, това е щяло да бъде незабравимата Nokia 1100.

Светът и социалните медии

В глобален мащаб безспорно най-голямата разлика е популацията на хората, обитаващи Земята, след като за близо 18 години разлика бройката от 6.5млрд жители задмина умопомрачителните 8млрд., което е увеличаване с цели 23 процента в този период. Платформата за видеосподеляне YouTube пък тъкмо се беше появила на бял свят и дебютното видео, със заглавие "Me at the zoo", беше качено два дена по-рано - 23 април 2005 година, докато глобалната социална мрежа Twitter все още не беше създадена.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Когато Надал не беше в топ 10 за последно: Меси не бе вкарвал гол, а в Yotube имаше 1 видео Мартин Петков
Теми:  
atp | любопитно | рафаел надал | тенис рекорди

Коментари





Следвайте ни в Facebook