Коя всъщност е Надя Подороска?

от в 07:34 на 07.10.2020
Диана Андреева

Надя Подороска - тенисистката, която тръгна от първи кръг на квалификациите, а в четвъртък ще играе на полуфиналите в Париж. Но коя всъщност е тя? Надя Подороска е родена на 10 февруари 1997 година в Росарио, Аржентина - градът, от където е и една от най-големите звезди във футбола - Лео Меси.

Родена в Южна Америка, Подороска има украински корени, като именно от там идва и прякора и La Rusa или рускинята. Въпреки произхода си, тя не поддържа никаква връзка със страната на своите родители - Надя отрасва в Росарио, като именно там тя за първи път хваща ракета на пет години. Първите си стъпки в спорта аржентинката прави в Club Atlético Fisherton, като мотивирана от легендарната състезателка Габриела Сабатини, Подорска поема по пътя на професионалния тенис.

При девойките Подороска не постига особени успехи, но още когато е на 16, тя печели своята дебютна титла на ниво ITF. Следващите няколко години Надя достига до още седем трофея на сингъл от това ниво, но малко по-късно в кариерата си тя бе принудена да спре за малко с тениса.

През март 2018, Надя се завръща обратно на корта и започва да жъне нови успехи. Оттогава насам аржентинката има шест титли от шест финала на ниво ITF, като последния и трофей дойде именно в седмицата преди началото на Ролан Гарос.

В Париж Подороска записа първата си победа в основната схема на турнир от Шлема, тъй като до сега тя бе преминвала пресявките само веднъж - на US Open 2016, където отстъпи в първи кръг на Аника Бек.

Освен на сингъл, 23-годишната тенисистка се състезава и на двойки, като тя дори има една титла от WTA, която спечели заедно с Беатрис Хадад Мая на Copa Colsanitas през 2017. На ITF надпревари Надя е триумфирала на 7 от общо 11-те си изиграни финала.

Стилът и на игра е много разнообразен. Подороска е висока 170 сантиметра, поради което началния й удар не е много силен, но за сметка на това е доста ефективен, което й позволява лесно да печели сервис геймовете си. От дъното на корта аржентинката много умело си служи както с форхенда, така и с бекхенда си и така съумява да подчини опонентките си.

Освен бившата световна номер три и шампионка на US Open 1990 Габриела Сабатини, младата състезателка е фенка и на водачът в мъжката ранглиста - Новак Джокович. Подороска не веднъж е споменавала, че се възхищава на психиката, която Ноле има и иска и тя да бъде толкова устойчива на корта, колкото сърбина. Извън тениса, Надя е почитателка на Rosario Central - футболния тим от нейния роден град.

Благодарение на стабилното си представяне през годината, особено след подновяването на тенис сезона, от следващата седмица Надя ще е в топ 50 на ранглистата - успех, който никога до сега не е постигала, а това се дължи на трите й титли от началотона 2020, както и сензационната й игра на Ролан Гарос. Вчера Подороска записа своята дебютна победа срещу тенисистка от топ 10, след като надделя над украинката Елина Свитолина, с което стана първата квалификанатка в историята на Ролан Гарос, тръгнала от първия кръг на пресявките и достигнала до 1/2-финалите на турнира.

Ще успее ли да спечели в четвъртък и какво ще стане в бъдеще с 20-годишната аржентинка предстои да разберем.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Коя всъщност е Надя Подороска? Диана Андреева
Теми:  
надя подороска

Коментари





Следвайте ни в Facebook