Кой обвинява Надал в употреба на допинг?

от в 15:00 на 18.03.2016
Tennis.bg

През цялата кариера на Рафаел Надал често той бива заклеймяван в употреба на забранени вещества. "Обвинителите" имат редица аргументи - от внушителната му физика през "странните" му травми до загубата на коса, а също и заради недобрата репутация на испанските спортисти що се отнася до допинга. Но засега никой не може да извади категорични доказателства за твърденията си.

Ето и най-популярните имена, които са хвърляли сянка върху ореола на бившия №1 в тениса.

Бивши тенисисти

Яник Ноа, 2001-а
Един от първите, които си позволяват да нападнат Матадора е именно шампионът от "Ролан Гарос" 1983-а. След като гръмва скандала с колоездача Алберто Контадор Ноа пише в рубриката си в "Льо Монд", че испанските спортисти са открили "вълшебната отвара", благодарение на която "правят всичко по-добре". Според него този произвол се дължи на това, че в Испания местните спортисти са национални герои.

След публикацията критики към Ноа отправят президентът на спортната асоциация на Испания Емилио Санчес, тогавашният треньор на Барселона Хосеп Гуардиола и дори от френската тенис федерация. Самият Рафа коментира, че Ноа напълно се е дискредитирал като публична фигура. Чичо Тони пък забранява на възпитаника си да говори с французина.

Кристоф Рокус, 2013
В този момент Надал се завръща след седем месеца извън корта и вероятно прави най-силния си сезон в кариерата: печели 10 титли от 17 турнира, включително и два от Големия шлем и пет "Мастърс 1000". Още преди това - в началото на сезона Рокус предполага, че това прекъсване не е заради здравословен проблем, а е негласна дисквалификация заради употреба на забранени препарати. Отговорът на Тони Надал е бърз - той определя белгиеца като "малоумен грубиян и идиот".

Даниел Кьолерер, 2013
Кьолерер надали е пример за подражание и има доста лоша репутация в света на тениса. Той също изрази доста крайно мнение: "Надал не игра седем месеца, а когато се завърна спечели 10 турнира. Това е невъзможно и говори само по себе си. Никой не вярва, че не е взимал нищо. Само си представете какво ще се случи с тениса, ако обявят за негова положителна проба."

Действащи състезатели

Робин Хаасе, 2013
"През годината съм дал куп тестове, но в тениса това трябва да се случва по-премислено. Когато Надал отсъства седем месеца заради травма и сега печели наред, е нужно да бъде проверяван по надлежния ред."

Медии

2006
Le Journal du Dimanche (Франция)
След успеха на Надал през въпросния сезон вестникът пише, позовавайки се на анонимен източник за съпричастност на Рафа и няколко играчи на Реал Мадрид към разследване в Испания. В него са и няколко колоездачи от "Тур дьо Франс", които биват дисквалифицирани. Надал отговаря, че е "напълно чист и никога не е мамил", но авторът на информацията е анонимен страхливец, срещу който може да заведе дело.

2012
Canal+ (Франция)
Един от най-скандалните случаи идва през зимата на 2012-а в сатирично предаване на въпросния канал. Тогава бива направен скеч, в който Надал и няколко други испански спортисти са представени като нарушители на анти-допинговите правила. Федерацията по тенис на Испания и правителството на страната заплашват Canal+ със съдебно преследване.

2013
ONcourt (Канада)
При този случай бившият играч Майкъл Емет публикува коментар, в който прави паралел между Надал и Ланс Армстронг. "Слуховете за Надал не са по-малко, отколкото тези за Ланс. Преди няколко години бях в съблекалня с трима треньори, които обсъждаха стероидите приемани от Надал. Един от тях, колумбиец, обясни че е видял как са му давали препарати за повишаване на издръжливостта преди тренировка в Монте Карло. Да, това са само слухове, но съм убеден как един ден всичко ще излезе наяве както се случи с Ланс Армстронг," пише Емет.

2013
Bloomberg (САЩ)
Една от най-директните атаки срещу Надал принадлежи на журналиста на Bloomberg Джонатан Малер след успеха на Рафа на US Open 2013. Той заявява, че "никой смъртен не може да стигне до подобен успех без фармацевтична помощ". А това, че Надал никога не е хващан Малер описва като "несъстоятелност на допинг контрола в тениса". Той също така саркастично поздравява учения измислил този неуловим препарат. Впоследствие статията бива свалена от медията.

2016
Розелин Башело
През тази година също не липсват подобни атаки към Надал. А този път от бившия министър на спорта във Франция Розелин Башело. Тя лансира в тв предаване тезата, че дългото му отсъствие през 2012-2013 e негласна дисквалификация. Рафа реагира като ужилен и обяви, че ще я съди. "Преди опитвах да не обръщам внимание на такива обвинения. Но да го каже министър - това вече е друго нещо. Искам да бъде последният такъв случай. Търпението ми се изчерпа и всеки друг, който си позволи такова нещо, ще последва съдбата й."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой обвинява Надал в употреба на допинг? Tennis.bg
Теми:  
даниел кьолерер | допинг | кристоф рокус | рафаел надал | робин хаасе | розелин башело | яник ноа

Коментари





Следвайте ни в Facebook