Кой всъщност е Хуан Мануел Черундоло?

от в 08:54 на 02.03.2021
Диана Андреева

Тръгнал от квалификациите, 19-годишният Хуан Мануел Черундоло дори не си е мечтал за подобен развой на седмицата в Кордоба, където подкрепян от своите приятели и роднини, спечели дебютна ATP титла в кариерата си.

Роден на 15 ноември 2001 година, Черундоло израства в Буенос Айрес заедно с голямото си семейство. Син на бивш професионален тенисист, Хуан Мануел има двама по-големи братя, като единият от тях - Франциско, се занимава също с тенис, а сестра му е състезателка по хокей на трева - носителка на златен медал от юношеските Олимпийски игри през 2018 година.

Както неведнъж е признавал, Черундоло е много близък със своите роднини и точно те го подкрепят най-много през годините му в тениса. Играта на левичаря от Аржентина е контра-атакуваща - използвайки темпото на опонента си, Хуан Мануел се старае да задържа топката възможно най-дълго в очертанията на корта, но появи ли се възможност да атакува, той не я пропилява.

При юношите Черундоло се реализира основно на клей кортове, което е и любимата му настилка, а точно там идват и 4-те му титли при младежите. Аржентинецът се издига до 9-то място в ранглистата през 2018, а впоследствие започва да участва и на ITF надпревари. В началото Хуан е много убедителен и дава сериозна заявка за бляскава кариера, той печели три трофея още преди да е навършил 18 години, ала впоследствие следват неприятни месеци за него.

Тенисистът от Буенос Айрес губи мач след мач и стартира участието си в Аржентина като абсолютен аутсайдер. Първоначално той си поставя цел да премине квалификационните кръгове, но щом минава през пресявките, Черундоло се отдава изцяло на играта си, без да мисли как ще се развие участието му в турнира занапред. В  дебютното си участие в основната схема на надпревара от това ниво, Хуан не само постигна успехи над топ поставени тенисисти, а същи така се класира и за заключителния двубой на турнира, където макар и да загуби сет, се справи с Алберт-Рамос Виньолас - 6:0 2:6 6:2.

С успеха си в неделя Черундоло стана първият тенисист от 2004 година насам, който дебютирайки в основната схема на ATP турнир, печели трофей и първият аржентинец, постигнал подобно постижение. Освен това Хуан е най-младият състезател, триумфирал в ATP надпревара, за последните 19 години. Но какъв е той извън корта?

Макар и винаги усмихнат, аржентинецът не определя себе си като общителна личност, но признава, че обича да прекарва време със своите приятели и роднини. Когато има възможност, Черундоло се отдава изцяло на любимите си хобита - игра на плейстейшън и гледане на сериали и филми. Извън тениса Хуан Мануел е фен на футбола, като любовта му е породена от часовете прекарани в игра на видеоиграта FIFA. Любимците му в този спорт са Лео Меси и Неймар, а аржентинецът призна в интервю, че уважава много и Кристиано Роналдо, защото той е "истински шампион".

Дали серията на Черундоло от осем поредни победи на ниво ATP ще продължи предстои да разберем през тази седмица, защото той ще се включи в Argentina Open (Buenos Aires), а първият му мач е днес срещу неговия сънародник Федерико Делбонис.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Кой всъщност е Хуан Мануел Черундоло? Диана Андреева
Теми:  
atp | кой всъщност е | Хуан Мануел Черундоло

Коментари





Следвайте ни в Facebook