Кой всъщност е Хуберт Хуркач?

от в 13:47 на 07.04.2021
Диана Андреева

Неочакван триумф и пробив в топ 20 - това са само част от събитията, които ще напомнят на Хуберт Хуркач за изминалите две седмици в Маями. Полякът демонстрира впечатляващ тенис, а това го изведе и до дебютна титла на ниво ATP Masters 1000 в кариерата му. Но кой всъщност е той?

Хуберт Хуркач е роден в спортното семейство на Кристоф и Малицевска Хуркач на 11 февруари 1997 година във Вроцлав, Полша, където живее и до днес. Майка му е бивша световна номер едно при девойките в страната, а дядо му е бил национален състезател по волейбол. По стъпките на Хуберт върви и по-малката му сестра Ника, която в момента е на 14 години и мечтае един ден да достигне нивото на своя брат, покорявайки големите турнири в женския тенис.

Известен в Тура със своята голяма усмивка и скромен характер, Хуркач е истински звяр на корта. Агресивен, постоянен и бърз - това са само част от характеристиките на играта, която изведе Хуберт до най-високото ниво на мъжкия тенис през последните години. Но освен впечатляващ стил, полякът има една особеност, с която е характен сред останалите играчи. За разлика от своите колеги, които проследяват движенито на топката в корта, световният номер 16 затваря очите си преди всеки удар, а това е навик, който му помага да се концентрира, избягвайки риска да прибърза или закъснее с отиграването.

Първите си стъпки в спорта Хуби, както го наричат приятелите и семейството му, прави когато е на пет годишна възраст. Запленен по красотата на тениса покрай своята майка, малкият Хуркач е много устремен и трудолюбив на корта, а това дава резултат още в ранните му години. Той записва дебютна победа при мъжете в ITF събитие през 2014-а, а 12 месеца по-късно става шампион именно на същата надпревара. Макар и да е успешен в по-ниските нива, Хуберт не пробива лесно в ATP, а това дава повод за разочарование на всички специалисти, предвещали бляскаво бъдеще на младока.

2018-а година обаче е повратната точка в кариерата на Хуркач. В резултат от убедителното му представяне през сезона - две Challenger титли, дебютно участие на турнир от Големия шлем и няколко победи в основната схема на ATP събития, Хуби за първи път влиза в топ 100 на световната ранглиста и повече не го напуска. Той взима участие и в NextGen ATP Finals заедно с тенисисти като Андрей Рубльов, Стефанос Циципас и Франсис Тиафо, но не успява да премине груповата фаза.

През 2019-а идва и първата му ATP титла. Хуберт достига и до 1/4-финал на Indian Wells, където след успех над Кей Нишикори и Денис Шаповалов, сбъдва детската си мечта - да се изправи срещу своя идол Роджър Федерер. Притеснен още на загрявката, Хуби предава мача в последователни сетове - 6:4 6:4, но независимо от това е истински щастлив, че е бил на един и същи корт с легенда на тениса, както той неведнъж е определял Маестрото.

Макар и да следват няколко по-неприятни месеца в кариерата на поляка, сезон 2021 започва с трофей на Delrey Beach Open, а това е едва началото на впечатляващото му представяне до момента през годината. Той надигра четирима поставени състезатели, за да може да достигне до заключителния мач на Мастърс турнира в Маями, където се справи със своя приятел и партньор на двойки Яник Синер. Титлата го издигна с 21 позиции в световната ранглиста, а ще успее ли да задържи нивото си и в предстоящия клей сезон предстои да разберем.

Извън корта Хуркач има много интереси. В ранните си детски години той е посещавал тренировки по баскетбол, гимнастика и футбол, докато в момента се наслаждава на по-екстремни начинания, а именно състезания със спортни коли. Обича да прекарва време с книга в ръка, като любимият му автор е Робърт Лъдлъм, докато във филмовата индустрия е почитател на Джейсън Стейтъм. 

Хуркач има ясно изразена цел в своята тенис кариера - резултатите му да са повод за гордост и радост на феновете му, а децата в Полша да мечтаят за достигане до върховете на световната ранглиста. 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой всъщност е Хуберт Хуркач? Диана Андреева
Теми:  
atp | кой всъщност е | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook