Конкурент на Григор за Торино направи обрата на сезона и го изпревари в годишната ранглиста

от в 18:58 на 06.10.2024
Калоян Соколов

Томи Пол постигна един от най-невероятните обрати през сезона, за да се класира за третия кръг на Мастърса в Шанхай. Световният номер 13 изоставаше със сет и 1:5 гейма във втория от Aлехандро Табийо, но съумя да отрази общо 5 мачбола и да изхвърли от турнира чилиеца.

Интересното е, че Табийо пропиля същия аванс във втората част на мача си срещу Григор Димитров от Laver Cup, а самата победа на Пол не е добра новина за първата ни ракета, защото американецът е един от големите му конкуренти за класиране на ATP финалите в Торино и временно го свали от 10-тото място в годишната ранглиста.

Пол се наложи с крайното 6:7(2) 7:6(6) 6:2 за 2 часа и 45 минути игрово време, с което вече има с 40 точки повече от нашия сънародник през 2024-та и в спор за място в 1/8-финалите ще срещне един измежду Томаш Махач и Александър Вукич, а Григор може само след няколко часа да се изравни по точков актив с 11-ия поставен, като за целта ще трябва да завърши победоносно двубоя си срещу Зизу Бергс.

Първата част предложи само един брейкбол, който беше на сметката на по-високоранкирания играч, но той не се възползва от него, а в последвалия тайбрек видяхме същинска наказателна акция от страна на левичаря, чиито сервиси бяха недостижими за Пол и така аутсайдерът затвори откриващата част с 2 осъществени мини брейка и нито една загубена точка на собствено подаване в дългия гейм.

Американцът откри положително втората част, задържайки началния си удар за преднина от 1:0, само че наред бяха 5 поредни гейма в полза на южноамериканеца, които на практика изглеждаше, че са му осигурили победата. Световният номер 23 обаче пропусна 5 мачбола, сервирайки за спечелването на мача при 5:2, а американецът го проби още при първия си брейкбол в гейма.

Това изглежда пречупи нещо в Табийо и той изостана с 0:40 по време на втория си опит да затвори мача на собствен сервис, а серията на Пол го отведе до тайбрек, където той си осигури три сетбола при 6:3 в своя полза. Непоставеният играч хвърли всички сили да не загуби един наглед спечелен мач и се доближи на две точки от победата при 6:6, но впоследствие загуби ответните 2 разигравания и имахме паритет в общия резултат.

Това се оказа решителния удар по самочувствието на левичаря, който загуби още първото си подаване в решителния сет и оттам насетне беше абсолютно неконкурентноспособен, губейки още веднъж своя начален удар, а от ATP отбелязаха, че вероятно победата на Пол е най-големият обрат от началото на сезона във формат 2 от 3 сета в сериите Мастърс.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Конкурент на Григор за Торино направи обрата на сезона и го изпревари в годишната ранглиста Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | любопитно | Обзори | томи пол | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook