Контузия накара Григор да се откаже в разгара на 1/4-финалната му битка с Тиафо на US Open

от в 06:48 на 04.09.2024
Калоян Соколов

Контузия спря Григор Димитров в 1/4-финалите на US Open. Българинът не започна никак положително двубоя си с Франсис Тиафо и изоставаше със сет и 1:4 гейма, но постепенно намери най-добрата си игра и изравни резултата. Точно когато изглеждаше, че световният номер 9 е напът да стартира паметен обрат, то тялото му го предаде, като по всяка вероятност отново ставаше въпрос за същата травма от Уимбълдън.

Григор направи опити да продължи със своята съпротива, но видимо не беше в състояние да бъде равностоен на своя опонент и реши да прекрати участието си в мача по време на четвъртия сет - 6:3 6:7(5) 6:3 4:1 в полза на Тиафо и отказване на Григор, като така беше оформен американски полуфинал между световния номер 20 и Тейлър Фриц.

Двубоят започна напълно равностойно, като високотемповите разигравания властваха на корта. Тиафо се опитваше да поема инициативата и достигна до ранен брейкбол, но Димитров го контрираше много успешно и първата почивка дойде при 2:1 гейма в полза на нашия топ тенисист. Американецът обаче продължаваше да натиска много сериозна бекхенд страната на по-високоранкирания играч и тя в един момент се пропука сериозно, което позволи на местния любимец да пробие, а той не спря дотук и затвори частта с направата на още един брейк.

Световният номер 20 летеше по корта и на старта на втората част достигаше до всяко едно по-агресивно продължение от ракетата на Григор, а това му позволи да се откъсне напред с 4:1 гейма. Тогава родният ни представител заигра най-добрия си тенис от началото на мача и започна да взема топката веднага след отскока, правейки купища уинъри. Американецът усети подобрението в тениса на своя опонент и се поддаде на напрежението, инкасирайки рибрейк с двойна грешка.

Българинът дори можеше да поведе на свой ред с пробив, само че "Биг Фо" не трепна и така се стигна до тайбрек. Там видяхме бляскава игра от Григор, който превръщаше в шедьовър всяко едно свое отиграване и разполагаше с 3 поредн сетбола. Тогава нервите сякаш дойдоха в повече на Димитров и той допусна 2 поредни двойни грешки, но Тиафо върна жеста с двойна грешка от своята ракета и сетовете бяха изравнени.

Нашият сънародник спечели без загубена точка първите си две подавания в третата част, но изигра кошмарен сервис гейм при 2:2 и инкасира пробив. Точно тогава започна началото на края за деветия поставен, чието коляно го предаде и той повече никога не беше същия тенисист. Родният ни представител се опита да продължи борбата, но видимо не се движеше добре по корта и сервираше с много ниска скорост, като взе само още един гейм в третия сет.

Трудностите на Григор продължиха и в четвъртата част, но той не спря да се бори, въпреки че беше посъветван да спре от своя щаб. Всичко това позволи на американеца да поведе с 3:0, а българинът записа един почетен гейм на своята сметка и тогава вече реши да сложи край на мъките си, а ние само можем да се надяваме, че контузията му не е прекалено сериозна и скоро ще го видим обратно на корта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Контузия накара Григор да се откаже в разгара на 1/4-финалната му битка с Тиафо на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | григор димитров | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook