Контузия спря световния номер едно в Париж и прати Руне на дебютен Мастърс 1/2-финал

от в 18:47 на 04.11.2022
Мартин Петков

Следващото поколение в тениса навлезе с гръм и трясък през настоящия сезон в АТР Тура, като намирайки се в една от последните състезателни седмици от годината, можем да забележим присъствието на цели четирима младежи в световния топ 20, които са родени през този век. Несъмнено най-големият предводител на следващата генерация е 19-годишният Карлос Алкарас, който смая всички ни и завоюва две Мастърс 1000 титли, последвани от триумф на US Open и оглавяване на класацията на АТР, което до голяма степен измести фокуса и остави в сянка връстника му Холгер Руне. Датчанинът от своя страна в последните три седмици неизменно достига финал на турнирите, в които взима участие, като спечели и трофея в Стокхолм, затвърждавайки думите си, че се чувства отлично за игра в зала. Открай време едно от най-чаканите събития в Тура е да видим сблъсък между двамата тийнейджъри, на който най-сетне успяхме да станем свидетели през днешния ден в четвъртфиналната фаза на Мастърса в Париж. 

Световният номер едно записа вече две рутинни победи във френската столица, втората от които дойде срещу Григор Димитров, докато скандинавецът попадна в една от най-трудните части на схемата за надпреварата в зала "Берси" и след като спаси три мачбола при успеха си срещу Стан Вавринка на старта, впоследствие надигра последователно Хуберт Хуркач и Андрей Рубльов, за да направи днешното дерби на новото поколение възможно. Сблъсъкът ни предложи пълния блясък в играта на Руне, който неспирно прогресира в усъвършенстването на уменията си, откакто започна работа с най-авторитетния тенис треньор - Патрик Муратоглу, което стана повече от видимо и той съумя да неутрализира оръжията на испанеца, карайки го да греши повече от допустимото, което се превърна и в основна причина за дебютната му победа над първенеца в ранглистата - 6:3 6:6 и отказване. Страхотният успех класира световния номер 18 на първи полуфинал от подобен ранг в кариерата му, където той ще търси своя реванш от Феликс Оже-Алиасим за поражението си на финала в Базел отпреди седмица.

Датчанинът стартира с огромна мотивация двубоя и още в началните минути се забелязваше тактическият му план да търси бекхенда на противника при всеки удобен случай. Карлитос от своя страна с действията си на корта показваше, че именно там изпитва най-голяма уязвимост в разиграванията, като допускаше неприсъщ за себе си брой неточности, които с течение на времето се превърнаха и в брейкболи за скандинавеца. Шампионът от US Open първоначално се държеше в трудните мигове на собствено подаване с отлична вариация в пласирането на началния си удар, ала постепенно предимството на Руне в размените от основната линия, където предимно ибериецът се чувства най-уверен в способностите си, стана твърде голямо и световният номер 18 реализира пробив в шестия гейм. Възпитаникът на Патрик Муратоглу в остатъка от сета бранеше убедително аванса си, изпълнявайки първи сервис с над 200км/ч средна скорост и закономерно откри сметката си в общия резултат на срещата.

Проблемите пред Алкарас намериха приложение и в началото на втората част, след като колебанията му в дългите размени продължиха и той често оставаше в губещата позиция. Някак неочаквано спрямо видяното до момента и фактът, че в първия сет Руне водеше играта, доказателство за което бяха 13-е му уинъра спрямо едва две непредизвикани грешки, ролите на корта се размениха и световният номер едно започна все по-настъпателно чрез дланния си удар да притиска по-нискоранкирания състезател, достигайки и първи брейкболи в мача. В тези ключови ситуации датчанинът се обърна към щаба си и навярно получи насоки да сервира с по-голям риск на второ подаване, като за негова радост, това даде искания резултат и паритетът беше запазен - 4:4.

Последва момент на сериозен физически дискомфорт за водача в световната ранглиста, който изпита остра болка в областта на корема и използва правото си за медицински таймаут при 6:5 в своя полза, за да станем свидетели на лесен гейм в актива на датчанина непосредствено след интервенцията и тайбрек. В него обаче отново ясно се видя, че Алкарас в навечерието на Финалите на АТР не иска да поема излишни рискове и взе решението да се откаже след само четири изиграни точки, при което Холгер Руне триумфира с крайния успех за час и 39 минути игра, класирайки се за полуфиналите в Париж.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Контузия спря световния номер едно в Париж и прати Руне на дебютен Мастърс 1/2-финал Мартин Петков
Теми:  
atp | nextgen | карлос алкарас | париж | Париж - Берси | следваща генерация | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook