Короната не тежи: Синер загуби спечелен сет, но триумфира при първия си мач като №1 в света!

от в 17:06 на 18.06.2024
Калоян Соколов

Яник Синер постигна победа при първия си мач, откакто е номер едно в класацията на ATP. Новият водач в световната ранглиста имаше много тежка битка срещу Талон Грийкспор и отново загуби първия сет, както при сблъсъка им в Маями, но логиката отново възтържествува и италианецът записа пета победа в също толкова мачове с миналогодишния 2-кратен ATP шампион.

Южнотиролецът се нуждаеше от точно 2 часа и 19 минути игрово време, за да се класира за втория кръг на надпреварата, където го очаква дебютна среща с унгареца Фабиан Марожан, а 22-годишният тенисист ще се надява събитията от Маями да се повторят, защото обратът над Грийкспор тогава постави началото на пътя към титлата на най-добрия тенисист на планетата в момента.

Подаванията на Синер не вървяха никак гладко и той трябваше да спасява брейкбол още в първия си сервис гейм. Топ поставеният обаче демонстрира характерното си хладнокръвие и не допусна изненада, но Грийкспор продължаваше да действа изключително освободено и атакуваше мрежата при всяка една възможност, а там показваше забележително висока ефективност.

Италианецът пък имаше сериозни проблеми да се справи с мощния начален удар на нидерландеца, който пласира 8 аса в хода на първата част и в нито един момент не изглеждаше близо до реализирането на пробив. Фаворитът също отговори на предизвикателството и беше достатъчно солиден от линията за начален удар, за да доведе нещата до тайбрек.

Там световният номер едно наглед беше решил абсолютно всичко още в самото начало, след като поведе с 5:1 точки, но пропусна два поредни сетбола и в крайна сметка откриващата част завърши с успех на аутсайдера.

Ситуацията стана още по-критична за шампиона от Аустрелиън Оупън, защото той не взе нито точка в първите два сервис гейма от втората част на Грийкспор, а световният номер 27 поведе с 0:40 при 2:2 гейма.

Тогава за пореден път се убедихме, че нидерландецът не е един от най-добрите играчи под напрежение и пропусна серия от ретури, а в неговото съзнание сякаш изплуваха спомени от Ролан Гарос, когато пропиля два пробива преднина срещу Александър Зверев в 5-ия сет. Непоставеният тенисист ставаше все по-несигурен в отиграванията си и допусна брейк още в следващото си заставане на линията за начален удар, което позволи на Синер съвсем скоро да изравни общия резултат.

Решителният сет стартира с маратонско подаване на аутсайдера, което той съумя да измъкне, но изглежда хвърли прекалено много сили в този гейм, тъй като сервисите му станаха значително по-бавни и южнотиролецът не показа никаква милост, печелейки 5 от следващите 6 гейма, за да продължи към осминафиналите в германския град.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Короната не тежи: Синер загуби спечелен сет, но триумфира при първия си мач като №1 в света! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | хале | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook