Корупция и присвояване на държавна собственост: Обвиненията към главата на френския тенис

от в 16:59 на 21.03.2023
Калоян Соколов

Сериозен скандал разтресе Френската федерация по тенис. Изглежда, че в организацията царят огромен набор от безредици, а затова сигнализират част от нейните ръководите, които директно са се обърнали към Националната финансова прокуратура, защото подозират, че президентът Жил Моретон използва федерацията, за да извършва корупционна дейност и да присвоява държавна собственост.

Моретон е начело на френския тенис от 2021-ва година насам и оттогава се наблюдават редица странни явления в организацията. Новият президент уволнява 130 от общо 400-те си служители, откакто стъпва в длъжност, а за сравнение неговият предшественик Бернар Гуидичели има едва малко над 30 направени рокади в екипа си за същия период от време. Още по-интересното е, че огромна част от тези съкращения се случват, докато въпросните хора са били в болничен, което е абсолютно забранено от закона.

Това създава съмнения, че Моретон бавно си създава собствен приближен кръг, чиято цел е единствено да злоупотребява с привилегиите си. Подалите жалбата разкриват, че във федерацията се наблюдава изцяло токсична работна среда, а техният ръководител системно си позволявал да ги унижава публично и обижда, отказвайки всякаква възможност за дебат с него. 

Самото разследване тепърва навлиза в ход и все още не е ясно до колко тези обвинения отговарят на истината, но през последните години определено френският тенис поизгуби от своя блясък и в момента 36-годишният Ришар Гаске е единственият представител на страната в топ 50 на ATP ранглистата, което е явен показател, че нещата не се развиват в положителната посока.

Източник: RMC Sport

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Корупция и присвояване на държавна собственост: Обвиненията към главата на френския тенис Калоян Соколов
Теми:  
жил моретон | любопитно | ришар гаске | френска тенис федерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook