Кошмарен дебют на VAR в тениса: Безумно отсъждане коства пробив на Калинская и стартира обрат
Системата ВАР (Видео Асистент Рефер) вече е неделима част от футбола и промени играта изцяло из основи, след като вече футболистите не могат да се зарадват на гол, докато не премине проверката на системата, а това кара редица фенове да не харесват това нововъведение, защото тръпката от любимата игра вече е сведена до минимум. В тениса правилата са далеч по-ясни и почти няма място за субективни съдийски отсъждания, като "ястребовото" око е напълно достатъчен и адекватен съдник, за да знаем дали топката е в полето или извън него.
Всички обаче помним какво се случи на Мастърса в Синсинати, когато Джак Дрейпър спечели срещу Феликс-Оже Алиасим след напълно нередовен удар и организаторите на US Open решиха да се оборудват с широкоизползвания и добре познат ВАР.
Дебютътът на системата обаче се оказа изключително неуспешен, а в потърпвша се превърна Анна Калинская. Рускинята водеше с 2:0 гейма и наглед се беше сдобила с точка за реализирането на нов пробив. Световната номер 15 изпълни перфектната къса топка, но съдийката на стола пропусна двойния отскок от полето на Беатриз Хадая Мая.
Тогава Калинская веднага прекъсна разиграването и поиска да бъде прегледано видеоповторение, от което ясно можеше да видим, че приятелката на Яник Синер е напълно права, но последва безумната преценка от страна на официалните лици, че ударът на бразилката е бил редовен, въпреки че те имаха възможност на няколко пъти да прегледат записа в специлната стая, която е отредена за тази цел.
По този начин Хадад Мая получи нов живот в сета, а тонусът в играта на нейната съперничка изцяло се изпари. Калинскя видимо не можа да преодолее тази неспреведливост срещу нея и загуби 12 от следващите 14 гейма, което сложи край на участието ѝ в турнира, а бившата топ 10 представителка ще премери сили с Каролине Вожняцки в осминафиналите на състезанието в Ню Йорк.
One of the most embarrassing moments of this #USOpen.
— José Morgado (@josemorgado) September 1, 2024
If it’s for this… then don’t use VAR at all.
Kalinskaya was in shock as we all would be. pic.twitter.com/qicy4vYPTD
Виж още:
▶ Два дни след триумфа над Джокович: Меншик се отказа от участие на Мастърса в Монте Карло
▶ Виландер отсече: Алкарас ще остане непостоянен в своите резултати през цялата си кариера
▶ "Не ме интересува коя си": Нагъл клиент се опита да изгони Сабаленка от масата ѝ (видео)
▶ Бивш треньор на Касаткина в руския отбор: Тя е посредствена тенис бабичка; същински Юда