Кошмарен дебют на VAR в тениса: Безумно отсъждане коства пробив на Калинская и стартира обрат

от в 16:47 на 01.09.2024
Калоян Соколов

Системата ВАР (Видео Асистент Рефер) вече е неделима част от футбола и промени играта изцяло из основи, след като вече футболистите не могат да се зарадват на гол, докато не премине проверката на системата, а това кара редица фенове да не харесват това нововъведение, защото тръпката от любимата игра вече е сведена до минимум. В тениса правилата са далеч по-ясни и почти няма място за субективни съдийски отсъждания, като "ястребовото" око е напълно достатъчен и адекватен съдник, за да знаем дали топката е в полето или извън него.

Всички обаче помним какво се случи на Мастърса в Синсинати, когато Джак Дрейпър спечели срещу Феликс-Оже Алиасим след напълно нередовен удар и организаторите на US Open решиха да се оборудват с широкоизползвания и добре познат ВАР.

Дебютътът на системата обаче се оказа изключително неуспешен, а в потърпвша се превърна Анна Калинская. Рускинята водеше с 2:0 гейма  и наглед се беше сдобила с точка за реализирането на нов пробив. Световната номер 15 изпълни перфектната къса топка, но съдийката на стола пропусна двойния отскок от полето на Беатриз Хадая Мая.

Тогава Калинская веднага прекъсна разиграването и поиска да бъде прегледано видеоповторение, от което ясно можеше да видим, че приятелката на Яник Синер е напълно права, но последва безумната преценка от страна на официалните лици, че ударът на бразилката е бил редовен, въпреки че те имаха възможност на няколко пъти да прегледат записа в специлната стая, която е отредена за тази цел.

По този начин Хадад Мая получи нов живот в сета, а тонусът в играта на нейната съперничка изцяло се изпари. Калинскя видимо не можа да преодолее тази неспреведливост срещу нея и загуби 12 от следващите 14 гейма, което сложи край на участието ѝ в турнира, а бившата топ 10 представителка ще премери сили с Каролине Вожняцки в осминафиналите на състезанието в Ню Йорк.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Кошмарен дебют на VAR в тениса: Безумно отсъждане коства пробив на Калинская и стартира обрат Калоян Соколов
Теми:  
us open 2024 | wra | анна калинская | бетриз хадад мая | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook