Кошмарът продължава: Циципас не спечели дори мач при защитата на титлата си в Майорка

от в 19:35 на 28.06.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас продължава с кошмарното си представяне в хода на тревния сезон и макар, както самият той сподели, най-после да е открил любовта на живота си в лицето на тенисистката Паула Бадоса, то разочарованията му на корта не спират и защитата на трофея му в Майорка приключи още на старта. Гъркът, който бе и топ поставен в надпреварата, в откриващия си мач се изправи срещу непретенциозния върху зелената настилка Яник Ханфман, но неубедителното равнище на Стефанос във важните моменти от сблъсъка изигра своята ключова роля за крайния изход и германецът детронира шампиона след близо два часа на корта - 6:3 3:6 6:3.

По този начин Циципас се отправя към участието си на Уимбълдън идната седмица с едва една победа в четири мача на трева, докато за световния номер 48 предстои среща на четвъртфиналите с един измежду Джордан Томпсън и местния любимец Фелисиано Лопес, който играе последния турнир в кариерата си.

Началото на двубоя се оказа далеч от позитивно за елина, който изпитваше затруднения с това да намира центъра на ракетата си и ударите му често пъти се оказваха плитки топки в половината на Ханфман, който бе безупречен по отношение на завършващите си отигравания и спечели осем от първите девет точки за мача, повеждайки с пробив. Оттам насетне сервиращите неизменно властваха на корта, като впечатление правеше откритата и атакуваща игра на световния номер 48, който не се притесняваше да излиза и на мрежата, където неведнъж засвидетелства класата на своите волета, като всичко това взето в едно се превърна в гаранция за успех на германеца и той реализира 16 уинъра, при това срещу само една непредизвикана грешка, за да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част защитаващият шампион продължи да бъде преследван от колебания в представянето си, като същевременно вторият му сервис загуби от качеството си и в третия гейм това се оказа от основополагащо значение за това, че топ поставеният изостана с 0:40 в собственото си подаване. Изправен до стената, Стефанос намери баланса в играта си и началният му удар отново заработи на високи обороти, при което той заличи брейкболите пред съперника си и видимо намери вдъхновение да търси пълния обрат в срещата.

С течение на времето Циципас умело взе на своя страна инициативата в разиграванията и неточностите от неговата ракета изчезнаха, докато на тяхно място дойдоха купища от печеливши комбинации, за да може във фундаменталния осми гейм гъркът да достигне дебютната си за мача точка за пробив, която мигновено оползотвори и в следващите минути възстанови равенството в отделните сетове.

На старта на решителната трета част се създаде убеждението, че елинът е загърбил проблемите си в срещата и вече е в позицията на фаворит за крайния успех, ала серия от неточности, съпроводена и от двойни грешки, в третия гейм имаше пагубно значение за защитаващия шампион, който инкасира брейк от ситуация 40:15. Впоследствие световният номер 5 повече нито за секунда не съумя да намери ритъма в играта си, докато Ханфман уверено провеждаше офанзивните си акции и дори още при сервис на топ поставения сложи точка на спора в съревнованието, детронирайки носителя на титлата в испанския град.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Кошмарът продължава: Циципас не спечели дори мач при защитата на титлата си в Майорка Мартин Петков
Теми:  
atp | майорка | стефанос циципас | яник ханфман

Коментари





Следвайте ни в Facebook