Крах за бившия финалист: Тийм бе предприел обрат от 0:2, но се препъна в 5-сетова драма

от в 20:50 на 29.05.2023
Мартин Петков

Поредното разочарование за Доминик Тийм през настоящата тенис година вече е факт, след като австриецът беше близо до това да направи пълен ремонт в откриващия си мач на Ролан Гарос, но напусна турнира още на старта. Бившият двукратен финалист в Париж имаше задачата да срещне специалиста на землена настилка Педро Качин, от когото вече беше губил веднъж на ниво Чаланджър, като днес това се случи и в Големия шлем, след като аржентинецът изпусна аванс от 2:0 сета, но в крайна сметка повали някогашния номер три след близо 4-часова драма на корта - 6:3 6:2 6:7(1) 4:6 6:2. За 64-ия на планетата във втория кръг на турнира предстои да срещне 15-ия поставен Борна Чорич, който се нуждаеше от също толкова време на корта, за да потегли успешно във френската столица.

Тийм още с представянето си в началните минути на сблъсъка загатна, че се нуждае от време за адаптация към условията на корта, като допускаше прекомерен брой неточности в подготовката си за завършващ удар и на бърза ръка предаде подаването си. Постепенно австриецът намери ритъма в играта си и скоропостижно паритетът в резултата се завърна, ала подемът в действията на двукратния финалист се оказа твърде кратък и грешките в представянето му взеха връх над него, при което Качин реализира решителен пробив в осмия гейм, за да се поздрави с успеха в откриващия сет.

На старта на втората част проблемите за някогашния номер три се задълбочиха още повече, след като той често бъркаше рутинни топки или дори не намираше центъра на ракетата си и латиноамериканецът без да чака втора покана, поведе с пробив. Последваха минути на превъзходство от страна на сервиращите, преди да бъдем отведени до седмия гейм, когато Тийм на практика беше изоставен и от началния си удар, докато Качин беше безупречен при размените от основната линия и дублира преднината си в общия резултат на срещата.

В началото на третия сет Доминатора демонстрира промяна в позицията си на корта, като все по-често навлизаше навътре в корта и опитваше да слага преждевременен край на разиграванията, търсейки печелившо отиграване, и тактическият му замисъл сработи, при което той поведе с пробив. Преднината на световния номер 92 обаче не издържа дълго и скоропостижно аржентинецът навакса пасива си, но въпреки това, то драматичните събития тепърва предстояха. Първоначално Тийм пропусна сетбол на ретур и в идния си гейм на сервис, продължил 15 минути, допусна да бъде пробит след нова порция от грешки, ала бившият шампион от US Open съумя по изключителен начин да се абстрахира от случилото се и чрез рибрейк оцеля в мача, като в последвалия тайбрек засвидетелства най-доброто, на което е способен, и удължи престоя си на корта.

Австриецът пък видимо се почувства безкрайно вдъхновен от стореното и в началото на четвъртата част играеше тенис като от най-добрите си дни в кариерата, за да реализира два поредни пробива. Все пак драмата отново намери място на корта, след като Качин отказа да се предаде без битка и спаси четири сетбола, връщайки единия си брейк пасив, ала Тийм не допусна да изгуби изцяло аванса си и изпрати мача в заключителната му фаза.

С настъпването на решителния пет сет, в който по всичко личеше, че психологическото предимство е на страната на двукратния финалист в турнира, то той инкасира серия от грешки, които бяха продиктувани от желанието му да е агресивен, и аржентинецът се сдоби с преднина от пробив. Оттам насетне ритъмът за някогашния номер три се изгуби изцяло, като той трудно сдържаше разочарованието по лицето си и спадът в представянето му го отведе до това да загуби подаването си на още два пъти, докато Качин остана достатъчно хладнокръвен, за да сложи точка на спора в поредната 5-сетова битка на Ролан Гарос през днешния ден.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Крах за бившия финалист: Тийм бе предприел обрат от 0:2, но се препъна в 5-сетова драма Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | педро качин | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook