Крах за финалиста от Ролан Гарос: Квалификант спря Рууд по пътя към 1/4-финалите в Монте Карло

от в 13:53 на 13.04.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд имаше крайно неубедителен старт на тазгодишната тенис кампания, който обаче остави зад гърба си с началото на любимия си клей сезон, като още в първата си надпревара на землената настилка, провела се в Ещорил, триумфира с титлата. Норвежецът оттам директно се насочи към участието си на Мастърса в Монте Карло, където в откриващия си мач преодоля кошмара си Ботик ван де Зандсхулп, но видимо не беше подготвен за това, което го очакваше от квалификанта Ян-Ленард Щруф в осминафиналите.

196-сантиметровият германец, който към момента доминира съперничеството си със световния номер 4, водейки го с 2:0 победи, постига първата си такава именно на корта в Княжеството преди 6 години, когато впоследствие надвива и Григор Димитров. Днес пък развоят на събитията оттогава се повтори и Щруф изигра безспорно най-добрия си мач от много време насам, за да отстрани сензационно финалиста от Ролан Гарос още на 1/8-финалите в Монако - 6:2 7:6(6). По този начин световният номер 100 се класира за дебютния си 1/4-финал в състезанието, където му предстои да срещне един измежду Карен Хачанов и бившия подгласник Андрей Рубльов.

Още от самото начало на двубоя по-високоранкираният тенисист беше необичайно пасивен в действията си, което даваше възможност на Щруф да излиза често на мрежата, където германецът впечатляваше с играта си и пробивът в актива му не закъсня. Последва рутинно подаване за четвъртия поставен, което беше последвано от нов подем в представянето на квалификанта, който продължи прогресивно да трупа печеливши отигравания в сметката си и напълно закономерно с оглед видяното, дублира предимството си в резултата, за да запише откриващия сет на сметката си.

Именно в този момент обаче започна и крахът за непоставения състезател, който допусна да изгуби концентрацията си, докато финалистът от Ролан Гарос и от US Open вдигна оборотите, като вече разчиташе с лекота намеренията на съперника си в близост до мрежата, където го разминаваше с ударите си и спаси два мачбола, преди да възстанови паритета, обратно на всички очаквания - 5:5. Още в идните минути норвежецът беше напът да заличи всичко, за което се бори, като чрез грешки предостави цели четири брейкбола на квалификанта, но демонстрира здрави нерви и оцеля, за да предизвика изиграването на тайбрек. В него двамата продължиха да вървят ръка за ръка, като никой не успяваше да се откъсне напред с поне две точки аванс, преди това да стори Щруф във финалния момент от срещата, когато осъществи общо третия си минипробив и мигновено на начален удар подпечата една от най-добрите си победи в кариерата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Крах за финалиста от Ролан Гарос: Квалификант спря Рууд по пътя към 1/4-финалите в Монте Карло Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | монте карло | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook