Краят се отлага: Симон сътвори ново чудо срещу световния номер 11 и удължи кариерата си!

от в 22:01 на 02.11.2022
Мартин Петков

Жил Симон по-рано този сезон обяви, че е взел решението в края на настоящата тенис кампания на родния Мастърс 1000 турнир в Париж да сложи край на професионалния си път в спорта. Жилу получи "уайлд кард" за участие на надпреварата в зала "Берси", като жребият на старта го изправи срещу най-неудобния му противник в кариерата в лицето на бившия номер едно Анди Мъри, в съперничеството си с когото местният любимец имаше едва две победи в 18 мача, но окрилен постигна и невъзможното, за да си даде поне още един мач в спорта.

През днешния ден на корта във френската столица местният любимец излезе срещу борещия се за място на Финалите на АТР в Торино - Тейлър Фриц, като отново наелектризира всеки от сънародниците си по трибуните със своята непримиримост, за да може след епична битка, продължила 3 часа и 5 минути, да превъзмогне болките и страданията от физическо естество по пътя към нова запомняща се победа в Париж - 7:5 5:7 6:4. По този начин бившият номер 6 и настоящ 188 сложи край на надеждите на американеца за участие на Финалите на АТР и си резервира място в осминафиналите на надпреварата, където ще срещне състезателя в най-добра момента форма Феликс Оже-Алиасим.

Началото на двубоя беше повече от динамично, след като носителят на 14 АТР титли се възползва от колебливия сервис на противника и реализира пробив в откриващия гейм на мача, ала последва ответен отговор и рибрейк на по-младия състезател. Това се превърна и в причината двамата бивши представители на топ 10 да се отдръпнат в дефанзивния позиция, концентрирайки се над печеленото на собствените си подавания. С достигането на десетия гейм последва и повратната точка на дебютния сет, когато Жилу окрилен от възгласите на публиката с пет поредни точки в актива спаси три сетбола и се измъкна от ситуация 0:40, за да реализира пробив в идните минути, подпомогнат от неточностите на противника, превърнал се впоследствие с решителен за изхода на частта, която бе записана срещу името на легендата.

Воден от емоциите и приповдигнатото настроение Жилу демонстрира поредица от защитни удари, които поставиха американеца в безизходица, и заслужено на база показаното се поздрави с пробив аванс по пътя към победата. Световният номер 11 на свой ред отново имаше какво да кажа в създалата се трудна ситуация за него и намери баланса в действията си, възстановявайки паритета, с което "отвори вратата" към нови силни мигове за продавачите. Фриц така и не намираше ефективността на първото си подаване през днешния ден и му се наложи в самия край на сета да отразя три "скрити мачбола", ала отново остана хладнокръвен, за да се справи и съдбата, както и намалелият енергиен запас на французина, му се усмихна, оползтворявайки единствения си сетбол, с което изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

В решителната част нервите категорично бяха изпънати до краен предел и никой не искаше да се нагърби с безотговорни действия, които можеха да му костват оставането в турнира. Бившият номер 6 неизменно изпитваше затруднения при затварянето на геймовете си, най-големите такива които изпита в средата на сета, ала отново не успя да бъде пречупен, имайки подкрепата от трибуните зад гърба си, въпреки трите брейкбола на фаворита, за да оцелее в двубоя. И както по всичко личеше, че развоят на събитията ще ни отведе в драматичен завършек с тайбрек в последната част, то Фриц допусна неистов спад на собствено подаване и сгреши последователно, от което се възползва моментално Симон, за да реализира пробив в деветия гейм, преди броени минути по-късно да изпрати цялата зала "Берси" в екстаз, след като подпечата успеха си в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Краят се отлага: Симон сътвори ново чудо срещу световния номер 11 и удължи кариерата си! Мартин Петков
Теми:  
atp | жил симон | париж | Париж - Берси | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook