Край на 1 велика кариера: Кербер бе на гейм от ново чудо, но отстъпи в гладиаторска битка

от в 18:26 на 31.07.2024
Елеонора Александрова

Кинуен Женг се класира за полуфиналите на Олимпийските игри в Париж! Азиатката сложи край на кариерата на Анджелик Кербер, която обяви, че тазгодишните Олимпийски игри ще са последният ѝ турнир в професионалния тенис. Световната номер 7 надви легендарната тенисистка, със 6:7(4) 6:4 7:6(6) за 3 часа и 7 минути игра и би могла да оформи сблъсък с Ига Швьонтек, стига полякинята да победи Даниел Колинс.

36-годишната тенисистка пък остави сърцето си на корта и беше на само гейм от това да запази жива мечтата си за нов олимпийски финал, след като достигна до битката за златото преди цели осем години, но в крайна сметка страхотния поход на бившата номер едно беше спрян и можем само да благодарим на 3-кратната "мейджър" шампионка за емоциите, с които ни дари през последното повече от десетилетие.

Ветеранката изглеждаше готова да продължи със своя финален поход, реализирайки ранен пробив. Последваха бързи сервис геймове, в които двете тенисистки успешно запазваха резултатата. След 3:2 обаче младостта на Женг постепенно започваше да надделява над опита на Кербер и финалистката от Аустрелиън Оупън наложи своя силов стил на игра, печелейки следващите 3 гейма.

В момента, в който световната номер 7 сервираше за сета, германката показа своята силна воля и отвърна с рибрейк в най-доброто възможно време. Последва подем в играта на бившата номер 1, но Женг не позволи на съперничката ѝ да поеме изцяло контрола над частта и се стигна до тайбрек. Дългият гейм започна обещаващо за финалистката за азиатката, която поведе с минипробив, ала Кербер бързо отвърна на хвърлената ръкавица и губейки само една от последните пет точки, поведе в сетовете.

Във втората част трикратната "мейджър" шампионка намали темпото си на игра, което позволи на Женг да бъде по-добрата на корта, а резултатът бе налице - пробив при 1:1. Германката обаче продължи да се бори и мигновено навакса своя пасив.

Макар китайката да продължаваше да се представя по-добре на корта във всеки един аспект от играта, то до промяна в резултата се стигна чак при 4:4, когато представителката на топ 10 изигра 2 много силни поредни гейма и вкара мача в решителен сет.

Женг не затвърди доброто си впечатление от втората част, тъй като във финалната такава тя започваше да допуска множество неточности. Кербер пък продължаваше да разчита на постоянството в играта си и това ѝ позволи да поведе с пробив на нула, а впоследствие затвърди предимството си в маратонски гейм - 4:1.

Обратите далеч не приключиха дотук, защото по-високоранкираната тенисистка определено изглеждаше по-свежа в този етап от двубоя и движеше безмилостно съперничката си по целия корт, което се оказа отлична тактика и така се стигна до финален тайбрек.

В дългия гейм представителката на топ 10 превъзхождаше сериозно съперничката си, което ѝ позволи да си осигури преднина от два минипробива и се стигна до ситуацията да поведе с 6:3, само че Кебер не беше готова да окачи ракетата и изравни за 6:6.  Накрая Женг все пак сложи край на тази приказка, която приключи с победи над Наоми Осака, Лейла Фернандес, както и много усмивки.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на 1 велика кариера: Кербер бе на гейм от ново чудо, но отстъпи в гладиаторска битка Елеонора Александрова
Теми:  
wta | Анджелик Кербер | кинуен женг | Обзори | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook