Край на надеждите за участие в Мелбърн: Френски тийнейджър прекрати сезона на Лазаров

от в 15:28 на 01.12.2022
Калоян Соколов

Александър Лазаров несъмнено се наслаждава на най-силната си кампания като професионален тенисист, след като започна годината под номер 405 в световната класация, а още онзи ден си гарантира завършване сред топ 300 в края на настоящия сезон. Това стана възможно, тъй като българинът завоюва цели три титли от сериите "Фючърс", а освен това достигна до полуфиналите на Чаланджъра в Майорка и записа първата си победа на ниво ATP, надигравайки Иржи Лехечка на старта в София.

Всичко това даде надежди на Лазаров, че има възможност да се пребори за място в квалификациитв на идващия Аустрелиън Оупън, но резултатите му през последните седмици не бяха от най-добрите, което беше повлияно и от здравлословните проблеми, които съпътстваха нашата четвърта ракета. Все пак през настоящата седмица родният ни представител съумя да запише три поредни победи на Чаланджъра в портигалския град Мая и продължи към втория кръг на основната схема, където обаче беше спрян от талантливия французин Лука Ван Аш.

18-годишният състезател е миналогодишен шампион на юношеския Ролан Гарос, а през последните няколко седмици на три пъти достигаше до финали в различните Чаланджър турнири, а днес затвърди силната си форма и се наложи с 6:3 6:4 над нашия сънародник. По този начин Алекс изгуби шансове да дебютира в пресявките на турнир от Големия шлем поне до следващата пролет, когато би могъл да постигне това на Откритото първенство на Франция.

Лазаров не стартира срещата по най-добрия начин, допускайки пробив още в първото си подаване, ала отреагира подобаващо и имаше аванс от 2:1 гейма на първата почивка. Тийнейджърът пък по никакъв начин не загуби първоначалния си устрем и беше напълно безпогрешен в множеството изтощителни разигравания, издигайки своеобразна стена пред своя съперник и провокираше неминуемо идващите грешки от неговата ракета. Тези обстоятелства позволиха на световния номер 176 отново да отмъкне сервиса на българина, след което дори дублира аванса си и поведе в отделните части.

Вторият сет започна оптимистично за двукратния шампион в Созопол, чиито усилия му позволиха да неутрализира три поредни брейкбола и малко по-късно вече на свой ред се беше откъснал напред с брейк. Тогава обаче двойните грешки затормозиха сериозна играта на нашия сънародник, което позволи на Ван Аш да си възвърне контрола над мача и скоро имаше шанс да сервира за крайната победа, имайки преднина от 5:3. Все пак Лазаров не се беше предал и разполагаше с началния удар, за да изравни геймовете, само че се пропука за общо четвърти път в частта и французинът напусна корта в ролята на победител.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на надеждите за участие в Мелбърн: Френски тийнейджър прекрати сезона на Лазаров Калоян Соколов
Теми:  
александър лазаров | бгтенис | лука ван аш | мая | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook