Край на победната серия: Младият Шелтън сътвори нов тенис подвиг и изхвърли Синер в Шанхай

от в 16:09 на 10.10.2023
Калоян Соколов

Бен Шелтън сложи край на победната серия на Яник Синер на азиатска земя. Талантливият американец прекъсна серията от седем поредни победи на шампиона от Пекин и се класира за 1/4-финалите на Мастърса в Шанхай. Това е първо класиране на подобна фаза в "Мастърс" сериите за младока, а по-интересното е, че Шелтън не беше записвал последователни победи през цялата 2023-та, ако изключим рейда му до полуфиналите на US Open.

Самата схватка със Синер се превърна в една модерна тенис класика, в която двамата таланти ни предложиха най-доброто от модерния свят на мъжкия тенис, но можеше да има само един победител и това беше доскорошната звезда в колежанския тенис, която се наложи над четвъртия поставен с 2:6 6:3 7:6(5) и оформи изцяло американски четвъртфинал със Себастиан Корда.

Американецът изглеждаше изключително разпилян в действията си и веднага се оказа догонващ с пробив, което се дължеше най-вече на неговите собствени неточности. Синер пък отново изглеждаше непоклатим, като неизменно удряше топката с центъра на корджа си и налагаше непосилно високо темпо за своя опонент.

Шелтън правеше всичко възможно да избягва дългите разигравания и това го караше да търси завършващи удари от безкрайно неудобни позиции, а така точките почти винаги приключваха с успех за световния номер четири, който реализира още един пробив, за да си гарантира спечелването на първия сет.

Постепенно Шелтън започна да играе по-рационално и увеличи процента си на вкаран първи сервис, което му пзоволяваше да печели множество лесни точки. Това даде известно спокойствие на 21-годишния тенисист, чиито отигравания ставаха все по-ефективни и можехме да видим цялата тенис палитра, с която разполага.

Полуфиналистът от US Open вкарваше изключително мощни ретури и атакуваше мрежата при първа възможност, докато Синер изцяло отстъпи инициативата и можеше единствено да се надява как скоро опонентът му ще допусне известен спад. Подобно нещо обаче изобщо нямаше и американецът реализира брейк на нула за аванс от 3:1 в своя полза, който задържа до последно и вкара сблъсъка в решителен сет.

Там аутсайдерът стартира много вдъхновено и показа феноменален атлетизъм, достигайки до всяко едно агресивно отиграване на шестия поставен. Всичко това даде цели пет брейкбола на Шелтън в откриващия гейм, но италианецът запази спокойствие и неизменно можеше да разчита на своя първи сервис, след което завършваше бързо точката и така съумя да се спаси от трудното положение.

Нещата продължиха да се движат абсолютно равностойно до 3:3, когато левичарят се сдоби с нова точка за пробив, пласирайки фамозно печелившо бекхед стоп воле. За негово съжаление, то той допусна грешка при опит да стреля от форхенд по правата. Впоследствие нещата се обърнаха и фаворитът се сдоби със скрит мачбол, ала точно тогава последва бърза грешка от бекхенд страната на шампиона от Пекин.

4-ият в света веднага си отвори нова възможност, само че американецът заби сервис със скорост от 228 километра в час и отново изравни геймовете. Шансовете пред посрещачите не спряха дотук, тъй като Шелтън на свой ред дръпна с 15:40, но нямаше никакви шансове, защото Синер демонстрира най-доброто лице на своя начален удар и се доближи само на гейм от победата.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който световният номер 20 веднага атакува мрежата и ръката на южнотиролеца трепна, като така Шелтън поведе с мини пробив и скоро имаше комфортен аванс от 3:0 точки. По-високоранкираният тенисист изглеждаше безкрайно разколебан и за пореден път пресили своя форхенд, а смяната на полетата дойде при 4:2 точки в полза на 21-годишния играч.

Мачът обаче далеч не беше приключил, защото Синер вкара опонента си в поредица от дълги разигравания и дори поведе с 5:4. Левичарят по никакъв начин не се притесни от това и реагира с две бързи печеливши комбинации, за да си осигури мачбол и накрая сложи точка на спорта с гръмотевичен форхенд, триумфирайки след 2 часа и 32 минути прекарано време на корта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на победната серия: Младият Шелтън сътвори нов тенис подвиг и изхвърли Синер в Шанхай Калоян Соколов
Теми:  
atp | бен шелтън | Обзори | шанхай | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook