Край на приказката: Сейбот Вилд бе напът да срази нов поставен, но загуби в 5-сетова драма на РГ

от в 15:55 на 03.06.2023
Мартин Петков

Категорично в един от най-запомнящите се играчи на тазгодишния Ролан Гарос се превърна квалификантът Тиаго Сейбот Вилд, който поднесе най-голямата сензация досега в надпреварата, елиминирайки Даниил Медведев на старта, но днес самият той преклони глава на крачка от място във втората седмица. Бразилецът беше напът през днешния ден да вземе скалпа на друг поставен тенисист в лицето на 27-ия в схемата Йошихито Нишиока, но "самураят" не се предаде до последно в 5-сетовата драма с квалификанта и на два пъти навакса сет пасив, за да се поздрави с победата след 3 часа и 42 минути - 3:6 7:6(8) 2:6 6:4 6:0. По този начин световният номер 33 се класира за осминафиналите в Париж, където му предстои по всяка вероятност да срещне един измежду Томас Мартин Ечевери и Борна Чорич.

Началото на двубоя беше балансирано, след като двамата състезатели бяха избрали да заложат на доказаните си оръжия в първите минути и равенството се поддържаше. Постепенно обаче пасивността на японеца, който целеше единствено да пласира топката в очертанията на корта, започна да допринася за атакуващия стил на квалификанта, чиито попадения от форхенд станаха все по-често явление, при което Сейбот Вилд проби решаващо в осмия гейм и на собствен сервис откри сметката си в мача.

Във втората част статуквото на корта остана до голяма степен непроменено и 27-ият поставен в старанието си да рискува повече, допускаше прекомерен брой неточности на моменти, докато лишеният от грешки бразилец остана константен в равнището си и причисли подаването на съперника към актива си. Впоследствие бразилецът беше напът да затвърди предимството си в резултата и да поведе с 5:3, ала рухна и инкасира рибрейк, за да може не след дълго в 11-ия гейм да се натъкнем на деликатна ситуация, при която "самураят" беше на крачка от това да бъде дисквалифициран след нецензурни думи по адрес на съдийско отсъждане.

Случката се разигра на началния удар на световния номер 33, като при резултат 30:30 той загуби разиграването след спорна съдийска намеса и в последвалата си ярост беше наказан от съдията на стола с това да загуби следващата точка, която пък донесе пробив в сметката на Сейбот Вилд. Въпреки всичко случило се, то Нишиока за пореден път в своята кариера доказа, че е във вените му тече самурайска кръв и осъществи рибрейк, за да предизвика изиграването на тайбрек, в който се завърна от пасив с 3:6 точки, за да изравни общия резултат в срещата.

Същевременно квалификантът видимо остана подвластен на емоциите от това да пропилее три поредни сетбола, при това със собствени грешки, което беше близо до това да влоши позицията му на корта на старта на третия сет. Все пак Сейбот Вилд получи нужното окуражение от почитателите си по трибуните и отрази брейкбол в дебютното си подаване, за да придобие сериозен импулс, който му помогна посредством класата на вездесъщия си форхенд да реализира пробив. Оттам насетне бразилецът повече нито за секунда не погледна назад, като сведе значително броя на грешките от своята ракета и властваше на корта, отмъквайки за втори път сервис на левичаря, с което поднови водачеството си в отделните части.

Всички положително, което стори латиносът досега в мача, обаче беше захвърлено с лека ръка от него в началото на четвъртата част, когато той водеше с 40:0 на собствен сервис, но инкасира серия от непредизвикани грешки и загуби подаването си. Сейбот Вилд видимо се абстрахира от случилото се и насочи вниманието си върху последвалия гейм на азиатеца, когато не пропусна да ни покаже за пореден път на какво е способен в атака, ала Нишиока запази хладнокръвие и отрази брейкбол, затвърждавайки преднината си. Оттам насетне 27-ият поставен разполагаше напълно с контрола върху събитията на корта, като световният номер 172 беше по-близо до това за втори път да предаде гейма си, отколкото да навакса пасива си, при което "самураят" умело провеждаше своите подавания и преминаваше от защита в атака в рамките на само едно отиграване, за да изравни за втори път общия резултат и изпрати двубоя в заключителната му фаза.

Решителният пети сет стартира със сервис на бившия шампион от Сантяго, който вече се чувстваше напълно изцеден физически, като липсата на опит в подобен тип мачове на най-голямата сцена в тениса си каза думата и той се раздели с откриващия си гейм за частта, предавайки го в актива на левичаря. Забелязал физическата изнемощялост на съперника си, Нишиока започна да удължава разиграванията, като ги правеше изключително интензивни, което безрезервно му вършеше работа и водеше до купища неточности от ракетата на квалификанта, за да може световният номер 33 да "върже геврек" на Сейбот Вилд в заключителния сет, с което сложи край на приказката му в Париж.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на приказката: Сейбот Вилд бе напът да срази нов поставен, но загуби в 5-сетова драма на РГ Мартин Петков
Теми:  
atp | йошихито нишиока | ролан гарос | тиаго сейбот вилд

Коментари





Следвайте ни в Facebook