Край на сагата: WADA се произнесе и оправда Синер по всички обвинения за допинг срещу него

от в 14:57 на 10.09.2024
Калоян Соколов

Яник Синер вече е напълно оправдан по всички обвинения за допинг срещу него. Международния спортен арбитражен съд (CAS) потвърди пред италианските медии, че Международната антидопингова агенция (WADA) не е подала жалба срещу решението на Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA).

Така Синер вече не носи никаква отговорност за двете си положителни допинг пробив от миналия март. Следователно се потвърждава практиката, според коят WADA не се противопоставя на присъдите на независими агенции като тези в леката атлетика, колоезденето и тениса, считайки решенията им за достатъчно авторитетни от правна гледна точка.

Решението на Международната антидопингова агенция е било обмисляно в продължение на три седмици от нейните адвокати. В случая под внимание не се е взело предвид дали Синер е използвал въпросното вещество доброволно или не, тъй като клостеболът е много специфичен стероид, който се съдържа единствено в лечебни мехлеми и спрейове.

Затова най-вече от значение е било вниманието или липсата на такова, което спортистът е проявил, за да предпази тялото си от всякакъв досег с въпросната забранена. субстанция.

Припомняме ви, че световният номер едно в тениса заяви как е бил "заразен" с веществото от вече своя бивш физиотерапевт Джакомо Налди, който е използвал спрей със съдържание на клостебол, за да лекува свое нараняване на ръката, а впоследствие е масажирал Синер и така стеоридът е попаднал в организма на играча.

Решаващ за оправдаването на италианаеца се оказва случая с бразилския плувец Габриел Да Силва Сантос, който също е хванат с клостебол и получава 1-годишно наказание от Международната федерация по плувни спортове. Южноамериканецът обаче обжалва присъдата си пред CAS и наказанието му е отменено, защото до положителната допинг проба се е стигнало заради контакт с чаршафите или възглавницата в къщата на брата на плувеца, който е имал спрей с клостебол в шкафчето си и го е използвал.

Основният принцип, който се прилага, е, че „можете да имате пълно доверие на членовете на вашето семейство или на прекия си персонал, като се смятате за защитени от рискове“, а Налди към онзи момент спада към този близък кръг от хора за Синер и това спасява водача в световната ранглиста от всякакъв вид санкции, ако изключим отнетите му точки и пари от тазгодишната надпревара в Индиън Уелс, където той отпадна на 1/2-финалите от Карлос Алкарас.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на сагата: WADA се произнесе и оправда Синер по всички обвинения за допинг срещу него Калоян Соколов
Теми:  
atp | допинг | любопитно | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook