Край на участието в Рим: Григор имаше мигове на тенис гениалност, но силите го напуснаха срещу Фриц

от в 14:50 на 14.05.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров изглежда е успял своевременно да се справи с травмата си в областта на глезена, но излезе с ръкав на лявата си ръка, тъй като явно се е предпазил с китката при падането си онзи ден в първи гейм на двубоя срещу Теренс Атман. Днес световният номер 10 се бори с всички сили, но сякаш все още не беше напълно готов, за да надвие тенисист от калибъра на Тейлър Фриц - 2:6 7:6(11) 1:6 за 2 часа и 43 минути. Така 11-ият поставен се класира за 1/4-финалната фаза, където ще премери сили с един измежду Александър Зверев и Нуно Борхес, а първата ни ракета ще има една седмица на разположение, през която да се подготви по оптимален начин за предстоящия Ролан Гарос.

Срещата започна с размяна на бързи сервис геймове, след което двойните грешки започнаха да тровят сериозно играта на българина и неговата трета такава доведе до два брейкбола в полза на американеца. Григор се справи с бърза печеливша комбинация при първия си шанс, но впоследтвие беше притиснат от световния номер 13 и се стигна до пробив. 

Впоследствие Димитров показа магията на своето докосване и на два пъти остави на място съперника си с печеливши къси топки, само че допусна леки грешки от удобни позиции в разиграванията, когато можеше да осъществи рибрейк и геймовете станаха 3:1 в полза на бившия номер 5. Двойните грешки продължиха да изобилстват в играта на българина, но положителното беше, че той се движеше много уверено по корта и вече печелеше огромна част от дългите размени, което му позволи да намали изоставането си до 2:3.

Последва 13-минутен маратонски гейм, в който родният ни представител твореше магия след магия от своя обратен удар, ала бъркаше най-лесните възможни удари на своите брейкболи, като Фриц спаси общо пет точки за пробив и изглежда това прекърши съпротивителните сили на бившия 1/2-финалист, защото той не взе нито гейм повече до края на откриващия сет.

Втората част стартира трудно за бившия номер три, само че той се мобилзиира по най-бързия начин и влезе в серия от 6 поредни спечелени точки, за да измъкне подаването си от 15:40. Напрежението бързо се пренесе в полето на американеца, чийто първи сервис обаче отново го спаси и нашата първа ракета трябваше да преглътне поредните пропуснати точки за пробив.

Димитров продължи да настоява и в четвъртия гейм отново имаше шанс да отмъкне началния удар на съперника си, но пропусна смач на празен корта и така вече Фриц беше отразил 9 брейкбола от началото на двубоя. Наред бяха спокойни минути за сервиращите, а нашият сънародник вече вкарваше над 70 процента от първите си подавания в корта и изглеждаше много солиден от линията за начален удар.

Стигна се до 4:4, когато Григор изуми публиката на централния корт, изпълнявайки 3 последователни успешни къси топки и поведе с 5:4. Подемът в играта на Димитров продължи с пълна сила и той достигна до сетбол в десетия гейм, изпълявайки фамозно бекхенд стоп воле. 11-ият поставен обаче го неутрализира с печеливш форхенд и възвърна паритета в резултата.

Ситуацията на корта се обърна и скоро самият българин трябваше да спасява сервиса си, но го направи с прекрасен бекхенд уинър по диагонала и след това затвори гейм с мощен начален удар. Мъките на Фриц от сервис линията продължиха с пълни сила и той за втори път трябваше да спася сетбол, ала отново не трепна и вкара сета в тайбрек.

Там родният ни представител пласира два поредни неспасяеми форхенди, за да се откъсне напред с мини пробив, само че бившият шампион в Индиън Уелс навакса пасива си моментално. Все пак смяната на полетата дойде при 4:2 в полза на осмия поставен, който пласира съвършения лоб и завърши със стоп воле в опразненото съперниково поле. Българинът поддържаше аванса си до 6:3 в своя полза, но Фриц продължаваше да се бори и спаси първите два сетбола със смела игра, а третата възможност беше пропиляна след първата двойна грешка на Григор в сета.

Играта продължи точка за точка, като на Димитров дори му се наложи да спасява мачбол, а той на свой ред пропусна общо 8 сетбола, но накрая затвори частта при деветия си шанс и го отпазнува с мощен рев, който огласи централния корт в Рим и значеше, че ще наблюдаваме трети решителен сет - 14:12.

В него родният ни представител влезе в обувките на америкенца и отрази успешно 4 брейкбола, само че в крайна сметка множеството му непредизвикани грешки натежаха и световният номер 13 проби. По-нискоранкираният тенисист минаваше с лекота през подаванията си, докато силите определено напуснаха българина, който явно беше хвърлил абсолютно всичко в предходния сет и  инкасира нов пробив, допускайки три поредни двойни грешки, а оттам насетне Фриц довърши започнатото с лекота и се поздрави с крайния успех.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на участието в Рим: Григор имаше мигове на тенис гениалност, но силите го напуснаха срещу Фриц Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | рим | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook