Кралят на 5-сетовите битки: Световният №94 взе скалпа на 13-ия в схемата и ще срещне Джокович!

от в 00:36 на 03.06.2023
Мартин Петков

Хуан Пабло Варияс се радва на същинска тенис приказка на тазгодишния Ролан Гарос, след като съдбата му върна, и то двойно, това, което му отне преди 12 месеца. Перуанският клей специалист през миналия сезон остана на крачка от знаменит успех на старта в Париж срещу Феликс Оже-Алиасим, допускайки обрат от 2:0 сета, ала към днешна дата именно "пълните ремонти" се превърнаха в маркови за латиноса на корта в Града на любовта.

Световният номер 94 прекара общо над 7 игрови часа в първите два кръга на Откритото първенство на Франция, след като на старта надделя над тийнейджъра Юнчен Шанг, наваксвайки изоставането си от 0:2 сета, като впоследствие във втория етап повтори стореното срещу реномирания ветеран и представител на топ 30 Роберто Баутиста Агут. През днешния ден Варияс пък взе още по-елитен скалп, този на 13-ия поставен Хуберт Хуркач, когото надви след 3 часа и 45 минути в поредната си 5-сетова епика във френската столица, за да си осигури среща с Новак Джокович на осминафиналите в надпреварата.

Откриващата част на двубоя между поляка и световния номер 94 протече изцяло под контрола на по-високоранкирания тенисист, който проби на самия старт и впоследствие се основаваше основно на сервиса си, за да направи първата крачка към победата. С настъпването на втората част Хуби запази нивото си все така високо и си осигури предимство от брейк, което обаче беше заличено от страна на перуанеца, който спечели шест от последните седем гейма в сета и изравни общия резултат.

Третата част се оказа най-равностойната в мача, след като в рамките на 12 подавания видяхме едва един брейкбол, който европеецът отрази в заключителния си гейм и станахме свидетели на тайбрек, където Варияс демонстрира по-здрави нерви при размените от основната линия и за пръв път излезе еднолично напред в срещата. Хуркач обаче далеч не сведе глава след случилото си и посредством ранен пробив в четвъртата част съумя да я запише на името си, с което изпрати двубоя в решителен пети сет.

В него двамата подходиха предпазливо в първите си заставания на начален удар, ала с течение на времето перуанецът предприе по-смели действия на ретур и вдигна зрителите, останали до този късен час на корта, на крака с изключителната си игра в защита, която му донесе пробив и преднина от 4:1. Световният номер 14 за сетен път не беше готов да се предаде без битка и достигна до точка за заличаване на пасива си, пред която обаче Варияс остана завидно хладнокръвен и я спаси, за да може броени минути по-късно да официализира грандиозния си триумф още при сервис на поляка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кралят на 5-сетовите битки: Световният №94 взе скалпа на 13-ия в схемата и ще срещне Джокович! Мартин Петков
Теми:  
atp | новак джокович | ролан гарос | хуан пабло варияс | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook