Кралят на 5-сетовите мачове: Алкарас оцеля в драмата с Тиафо и е финалист на US Open!

от в 06:50 на 10.09.2022
Мартин Петков

Карлос Алкарас точно преди година на Откритото първенство на САЩ загатна за огромния потенциал, с който разполага, побеждавайки Стефанос Циципас по пътя към четвъртфиналите, а през този тенис сезон 19-годишният талант прави същински фурор в Тура и с всеки изминал мач кара почитателите на спорта да говорят все по-звучно и хвалебствено по негов адрес. Испанецът вече завоюва Мастърсите в Маями и Мадрид, които му отредиха пробив в световния топ 10, но това само по себе си не задоволи жаждата за успехи на тийнейджъра и след като той се превърна в тенисиста с най-много победи за годината - 49, продължи да надгражда над представянето си и се намираше само на две стъпки от своята дебютна титла от Големия шлем и изкачване на върха в световната ранглиста.

Карлитос не спира да впечатлява при всяко свое стъпване на корта в Ню Йорк при тазгодишното му участие на US Open, а четвъртфиналният му сблъсък срещу другия голям лидер на следващото поколение в лицето на Яник Синер представляваше абсолютен тенис спектакъл, продължил цели 5 часа и 15 минути. Ибериецът не просто оцеля в тази епика, като демонстрира завидна психическа устойчивост, спасявяйки мачбол и се поздрави с победата във втория най-дълъг мач в историята на турнира, с което се класира за първия си "мейджър" полуфинал, където го очакваше местният любимец Франсис Тиафо, който вече отстрани Рафаел Надал и стана първия чернокож американец, намерил място в топ 4 на Откритото първенство на САЩ от великия Артър Аш през 1972-ра насам.

Сблъсъкът противопоставящ двамата дебютанти в подобна фаза на състезание от Големия шлем ни предложи ниво на тенис наподобяващо това от най-смелите ни мечти, като имахме възможността да се насладим на великолепни отигравания, част от които преспокойно биха могли да бъдат определени за точката на надпреварата, но в крайна сметка кралят на 5-сетовите драми в Ню Йорк е един и това е 19-годишният Алкарас, който осъществи фамозен обрат над 26-тия в света, за да триумфира закономерно, за съжаление на голяма част от зрителите на "Артър Аш Стейдиъм", след 4 часа и 19 минути на корта - 6:7(6) 6:3 6:1 6:7(5) 6:3. Приказката на световния номер 4 през 2022-ра е на прага на своята развръзка и мечтан край, като за младока предстои най-важното изпитание до момента в кариерата му и той ще се изправи срещу вицешампиона от Ролан Гарос - Каспър Рууд, а зарядът е по-голям отвсякога, защото освен с дебютен трофей от Големия шлем, победителят ще се поздрави и с оглавяване на класацията на АТР.

В началото на двубоя двамата сервираха на високо ниво и умело се възползваха от това предимство, като си отваряха корта за лесно завършване на своите атаки. Испанецът все по-напористо търсеше изненадата и миксираше в комбинациите си с излизания на мрежата, където демонстрираше невероятните волета, с които разполага в своя репертоар, но силите му стигнаха само за достигане на два брейкбола в седмия гейм. Американецът с течение на времето увеличи интензитета в разиграванията при подаване на съперника и дори си осигури сетбол в последния възможен момент, когато ибериецът впечатли със своята устойчивост и спечели една точките на турнира, предизвиквайки изиграването на тайбрек. В дългия гейм тийнейджърът пръв загуби сервиса си след двойна грешка, но въпреки това съумя след завидно хладнокръвие при размените от основната линия да навакса пасив от 3:6, преди с поредната си неточност от начален удар да вдигне трибуните на ръка, ала овациите бяха за Тиафо, който излезе със сет напред в общия резултат.

Във втората част силните мигове за местния любимец, който използва импулса в играта си, му донесоха брейкбол, но точно в този момент станахме на ново чудо от 19-годишния талант и паритетът се запази. Именно това покачи самочувствието на европееца още повече и той наподобяваше робот, който е безгрешен при високотемповите разигравания, за да може след две точки в аут на противника да реализира първия пробив в сблъсъка, час и 31 минути след неговото начало - 4:2. Алкарас беше близо до това да опропасти завоюваното на два пъти в последвалите си подавания, но точно огромната му зрялост за игра под напрежение допринесе за неспасяемите форхенди, които изпрати по посока полето на домакинския представител, и изравни резултата в отделните сетове.

Световният номер 26 подвластен на разочарованието от пропуснатите шансове изигра ужасяващ гейм за старта на третата част, като инкасира серия неточности и предаде сервиса си, докато тийнейджърът се чувстваше наглед съвършено и безкомпромисно поведе с пробив аванс - 2:0. Фаворитът от своя страна без да прави много, пласираше ударите си дълбоко в полето на съперника, което се превърна в правилна стратегия за успех и предизвика множество грешки от отсрещната половина на корта, за да видим нещо напълно неочаквано до този момент, но същевременно резонно предвид случващото се - 4:0 за Карлитос. Публиката направи всичко по силите си да възкреси своя любимец, който беше изпадал в своебразен "нокдаун", но силите на Тиафо стигнаха единствено да се разпише в резултата, преди доминацията на Алкарас да завладее изцяло корта и посредством безупречността в отиграванията си ибериецът причисли третия сет на сметката си, давайки едва девет точки на опонента в него.

Качеството на игра, което несъмнено се изгуби от страната на "Биг Фо" в третата част, отново се завърна в четвъртата, обаче с това и равнището на световния номер 4 се покачи, за да видим изяществото в представянето на тийнейджъра от Мурсия, който отново се позова на любимия си прийом в лицето на късата топка и се поздрави с комфортен пробив аванс. И точно в този момент, когато всичко изглеждаше рухнало за американеца, той беше окрилен от най-верния си съюзник през целия турнир - публиката, която му помогна след продължителна размяна на брейкове да възстанови паритета за 3:3. Впоследствие дори се създаде впечатлението, че носеният от феновете световен номер 26 придоби лидерската позиция на корта, но точно тогава му се наложи да спасява мачбол пред по-младия си колега, като го направи със завидно самочувствие и изумителна контра къса, оцелявайки в мача, за да станем свидетели на нов тайбрек.

В дългия гейм наблюдавахме най-доброто, на което са способни двамата, като местният любимец пръв поведе с минипробив, но ибериецът направи нужното посредством страхотна комбинация смяната на полетата да стане при равенство. Карлитос дори на свой ред излезе напред в резултата с 5:4, но точно тогава два аналогично пласирани форхенда не намериха очертанията, докато Тиафо реализира ас, с което се превърна в първия човек в Open Era-та, който печели 8 тайбрека в рамките на един US Open, докато на нас ни предстоеше да гледаме трета поредна 5-сетова драма с участието на 19-годишния испанец.

Петата и решителна част започна по повече от мечтан начин за тийнейджъра, който съумя скоропостижно да загърби пропиляния мачбол и отново с ударите си от дъното на корта и спринтовете, които правеше, напомни за най-добрите си мигове в мача, като реализира ранен пробив. Домакинският представител далеч обаче не беше свел глава и навярно единствено всичките му привърженици по трибуните го крепяха, а той от своя страна се възползва от натрупаната умора в младока, когото видимо силите напускаха, връщайки равенството отново на таблото - 2:2. И това дори не успя да сломи пословичния борбен дух и воля, с които вече многократно се убедихме, че разполага фаворитът за титлата и той осъществи невероятен прехвърлящ удар, който предизвика нервност и двойна грешка в "Биг Фо", което отново постави испанецът на "пол позишън" за крайния успех - 4:2. Оттук нататък пътят в двубоя за Алкарас беше само един - да печели сервис геймовете си, което 19-годишният тийнейджър от Мурсия и най-виден представител на следващото поколение направи не просто безпогрешно, а дори вложи всичката си останала енергия и още при начален удар на местния любимец Франсис Тиафо сложи точка на спора, класирайки се за своя дебютен финал от Големия шлем, където срещу Каспър Рууд ще спори освен за титлата и за първото място в световната ранглиста.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кралят на 5-сетовите мачове: Алкарас оцеля в драмата с Тиафо и е финалист на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | nextgen | us open | карлос алкарас | следваща генерация | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook