Кралят на клея е един: Надал покори Ролан Гарос за рекорден 14-ти път в кариерата си!

от в 18:06 на 05.06.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал замина за тазгодишния Ролан Гарос в ролята на едва четвърти фаворит за трофея на букмейкърите и дори самият той не си даваше особени шансове за триумф в Париж. Това се дължеше на хроничната му травма в областта на ходилото, която беше основната причина за неговото ранно отпадане на Мастърса в Рим. Тези обстоятелства се оказаха крайно недостатъчни да пречупят борбения дух на Матадора, чийто тенис гений отново разцъфна в пълния си блясък по време на надпреварата във френската столица.

Днес ибериецът беше напълно безпощаден във финалния си двубой срещу Каспър Рууд, надигравайки го с категоричното 6:3 6:3 6:0, за да завоюва рекордна 22-ра титла от Големия шлем, както и безпрецедентен 14-ти трофей на Ролан Гарос. За Рууд остава утешението от първото му участие в решителен етап от "мейджър" турнир, което ще му помогне да се изкачи до върховата за него шеста позиция в световната ранглиста.

Двубоят започна вихрено за Матадора, който играеше на най-високото си ниво още от първата точка и заслужено проби дебютния сервис гейм на норвежеца. Впоследствие Рафа допусна сериозен спад, като направи няколко странни непредизвикани грешки, и рибрейкът не закъсня.

Отговорът на 13-кратния шампион бе мигновен, тъй като испанецът не даде нито за миг на опонента си да помисли за някаква по-сериозна положителна серия и скоро резултатът беше 4:1 в полза на фаворита. Рууд имаше известни шансове да върне пробива в последния възможен момент, само че Надал изпълни три поредни неспасяеми сервиса и затвори безпроблмени откриващия сет в своя полза.

Манакорецът стартира отлично във втората част, където веднага му се откриха две поредни възможности да отмъкне началния удар на световния номер осем, но последва лека неточност от бекхенд смач, която беше последвана от пресилен форхенд. В крайна сметка скандинавецът се измъкна от трудната ситуация, а това му вдъхна сериозно количество самочувствие и вече го виждахме да навлиза далеч по-често в пределите на корта. Офанзивата на Рууд се отплати, тъй като той осъществи пробив на нула и излезе напред с 3:1 гейма.

Изглежда, че Краля на клея просто се нуждаеше от стимул, за да ни покаже познатото си лице и нещата бързо се обърнаха в негова полза. Рафа беше изградил своеобразна стена в своята половина, като норвежецът непрекъснато трябва да нанася поредица от агресивни отигравания, ако искаше да спечели дадено разиграване. Контраатаките на левичаря пък бяха безпогрешни и му позволиха да се добере до поредица от сетболи при 5:3 в своя полза, а 23-годишният състезател капитулира, допускайки двойна грешка.

В третия сет борбата вече напълно липсваше и станахме свидетели на истински рецитал от страна на Матадора. Надал играеше по-освободено отвсякога и нанасяше светкавични изпълнения от длановия си удар, които нямаше как да бъдат спасени от осмия поставен и първата почивка дойде при аванс от 3:0 гейма за фаворита. Наказателната акция на манакореца не спря дотук, защото осем от следващите девет разигравания отидоха в неговия актив и резултатът вече придобиваше разгромен характер. Скандинавецът дори не успя да избегне нулата и съвсем скоро Рафа написа нова страница в историята на тениса, запазвайки перфектния си баланс във финални сблъсъци на Ролан Гарос!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кралят на клея е един: Надал покори Ролан Гарос за рекорден 14-ти път в кариерата си! Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | Обзори | рафаел надал | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook