Кралицата на Ню Йорк: Сабаленка спечели тенис спектакъла с Пегула и е шампионка на US Open!

от в 00:27 на 08.09.2024
Калоян Соколов

Арина Сабаленка е новата кралица на US Open! Беларуската тенисистка надви Джесика Пегула във втори пореден финал, за да запише общо 12-тата си поредна победа и така да грабне трети "мейджър" трофей в своята кариера. Миналогодишната финалистка изглежда беше взела необходимите поуки от поражението си срещу Коко Гоф от 2023-та и този път не се повлия от взривоопасната атмосфера на "Артър Аш Стейдиъм".

Двете дами ни предложиха най-доброто от света на женския тенис, като Сабаленка отново демонстрира, че няма кой да се мери с мощта ѝ от дъното на корта, която беше в основната на нейния триумф в един същински финален тенис спектакъл в Ню Йорк, който завърши с успех на тенисиската в най-добра форма от началото на това лято - 7:5 7:5 за час и 54 минути игрово време.

Срещата започна с размяна на бързи сервис геймове, след което местната любимка накара трибуните да изригнат, пробивайки с помощта на поредния си неспасяем ретур в съответния гейм, за да поведе с 2:1. Световнята номер 2 се опита мигновно да заличи своя пасив и вкара в употреба мощта на ударите си от дъното на корта. Миналогодишната финалистка увеличаваше все повече децибелите, а за Пегула беше невъзможно да устои на темпото на своята съперничка и имахме паритет при 2:2.

Фаворитката продължи да ниже уинър след уинър, докато американката просто не можеше да излезе от хватката на по-високоранкираната тенисистка и скоро резултатът стана 5:2 в полза на беларуската състезателка. Изведнъж прекалено рисковата игра на Сабаленка се обърна срещу нея, а световната номер 6 просто трябваше да вкарва топката в корта и да дочака поредната грешка от ракетата на фаворитката, като равенството отново властваше на корта при 5:5.

Пегула се разигра сериозно в тези минути и дори започна все по-често да поема инициативата, което отведе местната любимка до скрит сетбол в 11-ия гейм. Тогава 2-кратната "мейджър" носителка прие изцяло пътя на атаката и изуми с отлично изпълнено стоп воле, а това се оказа началото на обрата, за да стигне втората поставена до аванс от 6:5. Изглежда американката се поддаде на напрежението, сервирайки за оставане в сета и допусна двойна грешка в най-лошия възможен момент, подарявайки собственоръчно откриващата част на своята опонентка.

Изглеждаше, че този момент ще реши изхода на мача, защото Сабаленка вече беше изключително уверена в действията си и намираше линиите от всяка една точка на корта, докато пропадането на Пегула продължаваше и тя предаде втори пореден сервис гейм с двойна грешка, а първата почивка във втория сет дойде при 3:0 в полза на по-високоранкираната тенисистка.

Амерканката дори трябваше да отразява нови брейкболи в следващото си подаване, но се справи успешно с тази задача и това доведе до нов импулс в нейните действия. Шестата поставена вземаше топката все по-рано и движеше съперничката си от ъгъл в ъгъл, а световната номер две нямаше отговор за отличните къси топки, с които си служеше Пегула и шампионката от Торонто обърна нещата до 5:3 в своя полза.

Фаворитката най-после стабилизира началния си удар и спря своето пропадане, а изглежда тя се нуждаеше от точно един спечелен гейм за самочувствие и скоро втората поставена си върна аванса за 6:5, заставяйки американката да сервира за оставане в мача.

Събитията от предходния сет се повториха, след като беларуската тенисистка достигна до 2 мачбола с помощта на своя 40-ти уинър и скоро тя можеше да се строполи на земята, за да отпразнува спечелването на един от най-големите трофеи в света на тениса!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Кралицата на Ню Йорк: Сабаленка спечели тенис спектакъла с Пегула и е шампионка на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2024 | wa | Арина Сабаленка | джесика пегула | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook