Кралицата на WTA финалите: Швьонтек се разправи за под час с Пегула и е отново №1 в света

от в 17:27 на 07.11.2023
Калоян Соколов

Ига Швьонтек покори WTA финалите в Канкун и ще завърши сезона под номер едно, измествайки Арина Сабаленка от върха. Полякинята призна, че не се чувства особено добре психически, след като отстъпи на Йелена Остапенко в 1/4-финалите на US Open и си взе няколко седмици почивка от спорта, които изглежда са дали нужния положителен резултат и днес тя записа своята 11-та поредна победа.

Шампионката от Ролан Гарос първо покори надпреварата в Шанхай, а на WTA финалите беше напълно безкомпромисна, печелейки петте си срещи без загубен сет. Финалният сблъсък противопостави Швьонтек на Джесика Пегула, като станахме свидетели на истинска наказателна акция от страна на полякинята, която имаше нужда от само 58 минути, за да се наложи с 6:1 6:0 и така си отмъсти на американката за поражението, което регистрира от нея в Монреал по-рано през сезона.

Двубоят далеч не предвещаваше подобно развитие в самото му начало, тъй като двете тенисистки спечелиха безпроблемно своите откриващи сервис геймове. Оттам насетне обаче видяхме същинска доминация на по-високоранкираната тениската и тя отпусна само 5 точки на своята съперничка до края на сета.

Втората поставена продължи да е пълна господарка на събитията на корта и наказваше всяка една по-плитка топка, а Пегула достигна до геймбол едва при 0:5 от гледна точка, но не се възползва от шанса си и така Швьонтек затвори срещата с 11 поредни гейма в своя полза, гарантирайки си дебютна титла от WTA финалите в своята кариера.

По този начин новата световна номер едно се превърна в най-младата шампионка от 21 години насам и тенисистката с най-малко загубени геймове, откакто състезанието се провежда отново с групова фаза, а от WTA определено ще трябва да намерят алтернатива на мексиканския град, който предложи най-вече дъждовно време и прясно боядисан корт, чието състояние беше на нивото на аматьорски турнир.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Кралицата на WTA финалите: Швьонтек се разправи за под час с Пегула и е отново №1 в света Калоян Соколов
Теми:  
wta | джесика пегула | ига швьонтек | канкун

Коментари





Следвайте ни в Facebook