Крампи спряха квалификант от сензация срещу Нишикори; За японецът предстои мач с Карлович

от в 05:33 на 15.01.2019
В
Кей Нишикори изоставаше с 0:2 сета срещу Камил Майржак, но крампи получени от съперника, му помогнаха да се измъкне "сух" за крайното 3:6 6:7 6:0 6:2 3:0 и  отказване на Майржак.

Макар това да бе едва вторият мач на ниво АТП и първи въобще срещу представител на топ 50, Майржак по никакъв начин не изглеждаше респектиран от опонента си.
Полякът показваше изключително приятна игра за окото с ранно вземане на топката и не отстъпваше дори сантиметър от основната линия, като стилът му доста напомняше именно този на Нишикори.

Първите няколко гейма преминаха спокойно за сервиращите, а пръв шанс за пробив се откри пред азиатеца, но с няколко добри начални удара, той бе неутрализиран.

Нещо повече, квалификантът реализира брейк още в следващото подаване, като се отчете с един фамозен минаващ бекхенд слайс при който задържа движението си до последния момент и изпрати топката в непокритата от японеца зона.

След паузата, полякът показа стабилни нерви при затварянето на сета и с мощен форхенд уинър си гарантира спечелването на му.

В началото на втората част пред Майржак се откри нова възможност да вземе сервиса на съперника си, но Нишикори успя да я отрази след един от марковите си бекхенди по правата и две поредни неточности от ракетата на поляка.

В следващите минути, "самураят" заигра по-агресивно, но въпреки това противника му удържаше на високото темпо и изпълняваше със завидна лекота ударите си от всяка една точка на корта,а резултатът се движеше гейм за гейм.

При 3:2 Кей все пак се добра до брейбол, но точно тогава 186 тия в света пласира най-бързия си сервис в мача и изравни за 3:3.

В седмия гейм след няколко дълбоко ретура и един смразяващ бекхенд по правата се стигна до 0:40, а аутсайдерът в двубоя се възползва от възможността след изключително майсторска печеливша къса топка.

Вдъхновението бе изцяло обхванало квалификанта и той продължи да засипва с мълниеносни удари азиатеца, а преднината му се покачи бързо до 5:3.

Изправен до стената, Нишикори извади най-доброто на което е способен и след два поредни гейма на нула, той остана в борбата за втория сет при 5:5.

Кей дори успя да вземе преднина за 6:5 като при 30:15 направи едно изключително технично стопволе, при това разтегнат изцяло, а следващата точка бе "подарена" от квалификанта след бекхенд излязъл далеч в аут.

Ретур на Нишикори напомни за себе си в 12 тия гейм и по всичко изглеждаше, че тайбрекът ще бъде спестен, ала полякът показа характер и все пак дългият гейм беше неизбежен.

Там пръв удари Майржак, надделявайки в епично разиграване, завършило с предизвикана грешка на Кей, а в последствие щастлива намеса на мрежата в полза на поляка направи резултата 4:1 точки.

Нишикори все пак успя да догони съперника си за 6:6, ала след перфектно изпълнен бекхенд пасингшот по диагонала и неточност от форхенд на японеца, квалификантът записа и втората част на сметката си.

В третия сет полякът излезе видимо по-скован, сякаш започвайки наистина да осъзнава, какво е на път да постигне, а това му се отрази крайно негативно и Нишикори на бърза ръка дръпна с 2:0 гейма.

За съжаление обаче в този момент жегата в Мелбърн взе поредната си жертва и Майаржак започна да крампира, а Кей мигновено се възползва от ситуацията и отново проби, видимо страдащия си противник.

Полякът едва седеше на краката си, а тъй като не ставаше въпрос за контузия, а за схващане той нямаше възможност да получи медицински таймаут и просто трябваше да се надява болката да премине , а в това време "самураят" без никакви усилия печелеше точка след точка и сетът бе взет от японеца на нула.

Мъките на Камил пордължиха и в четвъртата част в която работата му с краката вече просто не съществуваше, а двойните грешки изобилстваха.

Нишикори просто трябваше да остане концентриран при тези обстоятелства, а сблъсъкът между двамата вече не приличаше дори на спаринг сесия и закономерно японецът се отчете с още един сет в актива си, изравнявайки по този начин до 2:2, като важно за отбелязване е, че все пак полякът прекъсна пропадането и спечели последните две свои подавания в сета, а публиката изригна в аплодисменти, оценявайки волевите качества на квалификанта.

В решителния сет проблемите на Камил не отшумяха и той отново инкасира ранен брейк, а в този миг Майржак реши, че няма смисъл да се измъчва повече и се отказа от двубоя, а Нишикори утеши спортсменки достойния си опонент при поздрава им на мрежата.

Така азиатецът, макар и с голяма доза късмет е в следващата фаза, а там го очаква Иво Карлович, който надигра в характерния си стил, младия Хуберт Хуркач след четири тайбрека.

 

 

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Крампи спряха квалификант от сензация срещу Нишикори; За японецът предстои мач с Карлович В

Коментари





Следвайте ни в Facebook