Красотата на тениса: Световната №400 победи 5-тата и топ поставена Пегула в Хертогенбош!

от в 10:28 на 14.06.2024
Калоян Соколов

На истински шок станаха свидетели зрителите на WTA 250 надпреварата в Хертогенбош, след като Александра Крунич изхвъри топ поставената Джесика Пегула. Сръбкинята се намира под номер 400 в световната ранглиста и в края на миналата година играеше ITF турнири от възможно най-ниска категория, като участва на такъв в Пазарджик и победи със 7:5 в решителния сет Росиц Денчева, която тогава беше на 16 години, а в друга надпревара беше разгромена от нашата Лия Каратанчева.

31-годишната сръбкиня обаче далеч не е дебютанката в WTA Тура и прди шест години беше достигнала до 39-тата в позиция в световната ранглиста, но впоследствие допусна сериозен спад в своята форма, а освен това претърпя операция на коляното през 2022-ра и отсъстваше за близо година от кортовете.

Досега нейното завръщане беше много далеч от бляскаво и тя не можеше "да отлепи" от малките турнири, но в Хертогенбощ получи "уайлд кард" за участие, защото именно тук е спечелила единствената си титла на най-високото ниво в женския тенис и показа, че това далеч не е било случайно, надигравайки световната номер 5 със 7:6(3) 6:7(3) 6:4 за близо 3 часа игрово време, а в 1/4-финалите ще има повече от добър шанс да се поздрави с нов успех, изправяйки се срещу квалификантката Далма Галфи (световна номер 138).

Топ поставената имаше преднина от 4:2 гейма в откриващия сет и наглед се очертаваше един рутинен двубой за нея, но сръбкинята осъществи рибрейк и вкара частта в тайбрек, където влезе в серия от 5 последователни точки, за да спечели сета. Втората част се разви сходно, след като Пегула проби в самото начало и дори сервираше за сета, но отново се стигна до тайбрек, където този път фаворитката беше безкомпромисна и вкара мача в решителна трета част.

В нея световната номер 400 за пръв път се откъсна напред с брейк и се оказа много по-добър лидер в резултата, защото не допусна слабостите на своята съперничка и задържа аванса си до самия край, за да се пзодрави с първата си победа на ниво WTA от 2 години насам.

"Не съм играла на подобно равнище, откакто се оперирах и бях притеснена дали ще имам сили да издържа в третия сет, но явно все още го мога и не съм приключила с тениса. Определено ще имам нужда от ваканция след този турнир, но вървя в правилната посока" - сподели щастливата победителка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Красотата на тениса: Световната №400 победи 5-тата и топ поставена Пегула в Хертогенбош! Калоян Соколов
Теми:  
wta | александра крунич | джесика пегула | Обзори | хертогенбош

Коментари





Следвайте ни в Facebook