Край на една звездна кариера: Париж се сбогува с бивша №11 и дългогодишна първа френска ракета

от в 22:35 на 28.05.2024
Калоян Соколов

Ролан Гарос вчера вероятно си взе сбогом с Рафаел Надал и Анди Мъри, но докато техните кариери продължават поне засега, то Ализе Корне днес игра своя последен професионален тенис мач. 34-годишната французойка излезе на "Филип Шатрие" в опит да постигне сензационен успех над Кинуен Жанг, но младостта надделя над опита и световната номер 8 се наложи с 6:2 6:1 за 1 час и 24 минути игрово време, за да оформи сблъсък с една измежду Тамара Корпач и Ашлин Крюгер.

Резултатът от срещата обаче далеч не беше най-важното, защото Корне получи цялата любов на света от феновете в Париж, които я окуражаваха през цялото време и създадоха атмосфера, която тя едва ли някога ще забрави до края на живота си. Бившата номер 11 беше години наред първа ракета на Франция, спечели общо 6 титли в WTA Тура и записа цели 25 победи над топ 10 представителки, като 3 от тях бяха над Серина Уилямс и то докато американата беше на върха в световната ранглиста (едната на Уимбълдън, където победи и Швьонтек през 2022-ра, прекъсвайки нейната серия от 37 поредни победи).

"Благодаря на всички, които дойдоха тук. Изключително съм трогната. Истината е, че не мога да спра сълзите си още от вчерашния мач на Рафа. Сега те дори са още повече, а емоциите не стихват. Подготвям се за този момент от седмици, но никога не можеш да бъде готов да се сбогуваш. Това са 20 години страници от моята книга на живота, а всъщност са дори 30, защото хванах ракетата на 4-годишна възраст.

Сега оставям всичко това зад себе си. Имах невероятен късмет да изживея толкова много страхотни моменти и да премина през цялото това приключение. Много съм горда от постигнатото, макар че днес ми се искаше да спечеля или поне да ви зарадвам по-добро шоу. Дадох всичко за тениса и съм късметлийка с живота, който имах досега. Изискваше много жертви, усилия и съмнения в самата мен. Имаше много възходи и падения, но какво приключение само беше"! - сподели една от най-симпатичните и борбени състезателки по време на своята последна реч като професионална тениситка, а днес тя постави рекорд, правейки 69-то поредно участие на надпревара от Големия шлем.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Край на една звездна кариера: Париж се сбогува с бивша №11 и дългогодишна първа френска ракета Калоян Соколов
Теми:  
wta | ализе корне | кинуен жанг | отказване | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook