Крейчикова повали Сакари след спасен мачбол и е във финала на Ролан Гарос!

от в 21:51 на 10.06.2021
Диана Андреева

Барбара Крейчикова сложи край на приказката за Мария Сакари - тенисистката, която изненада фаворитката на Ролан Гарос 2021 Ига Швьонтек през вчерашния ден. Феновете по трибуните на централния корт в Париж имаха възможност да наблюдават едно истинско тенис зрелище, което в крайна сметка завърши 7:5 4:6 9:7 за световната номер 33. Мачът не само, че беше изпълнен с множество обрати, но и ще остане в историята като един от най-продължителните женски двубои някога - три часа и 18 минути. 

Освен, че ще трябва да се изправи срещу Анастасия Павлюченкова в спор за титлата на сингъл, Крейчикова ще се опита и да намери място в заключителния двубой при каретата. Но преди финалната фаза, Барбара и нейната партньорка Катерина Синякова ще бъдат подложени на сериозно изпитание в лицето на Бернарда Пера и Магда Линет. Благодарение на резултатите си през последните 10 дни през идващата седмица чехкинята ще се изкачи с поне 12 позиции и ще постигне нов личен рекорд, дебютирайки в топ 25 на WTA класацията. 

Освен неприятните емоции от поражението, в спомените на Сакари със сигурност ще остане и мисълта, че не е успяла да се поздрави с престижното отличие да бъде първата състезателка от Гърция, която достига до заключителната фаза на турнир от Големия шлем. Само след един ден това постижение може да бъде постигнато, стига световният номер пет Стефанос Циципас да се справи със съпротивата на Александър Зверев в 1/2-финалния двубой от схемата при мъжете. 

Мачът беше изпълнен с изключително много обрати. Още от първите минути двете тенисистки трудно печелеха подаванията си, ала Крейчикова някак винаги намираше възможност да се спаси, дори и в най-напрегнатите моменти. Барбара изпрати първия сет на сметката си, но безпощадна Сакари набързо възвърна паритета в отделните части.

Определено Сакари бе тенисистката, която бе по-уверена в откриващите минути на решаващия сет и това се отрази и на изявите й на корта. Тя налагаше темпото в разиграванията и умело разхождаше противничката си по ширината на корта, дочаквайки удобен момент да нанесе уинър. Именно тази стратегия на гъркинята даде резултат в третия гейм, когато Крейчикова изпита затруднения с началния си удар, от което Мария нямаше търпение да се възползва и материализира още първия си брейкбол. Тя нямаше проблеми със затвърждаването на пробива, което й помогна да се откъсне с аванс от 5:3. Световната №18 обаче бе далеч от безупречна на сервис линията, а напрежението съвсем наклони везните в полза на Барбара.

След пропилян мачбол Сакари се поддаде на емоциите и допусна нейната опонентка да възвърне паритетата в отделните геймове, а това съвсем усложни задачата и да затвори мача в своя полза. Последваха няколко стархотни минути, изпълнени с продължителни разигравания и обрати, но гъркинята показа, че никога не трябва да бъде подценявана. Макар и началният й удар да я изостави в ключовите моменти, Мария някак успяваше да се измъкне от всяка една ситуация.

Сакари отрази не една или две, ами цели шест възможности за пробив, които щяха да и коства и участието на финала. При 7:8 и сервис на Мария най-накрая бе определена победителката в срещата или поне за момент...В поредния си мачбол Крейчикова направи няколко стархотни отигрвания и принуди съпреничката си да сгреши, изкарвайки топката извън очертанията на корта, но съдията на стола отсъди точката да бъде преигравана.

В крайна сметка, макар и в записа ясно да се видя, че световната номер 18 е загубила двубоя, осем се оказа късметлийското число на Крейчикова, защото именно след седем пропиляни мачбола, тя успя да затвори срещата в своя полза и намери място в последния кръг на Ролан Гарос 2021!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Крейчикова повали Сакари след спасен мачбол и е във финала на Ролан Гарос! Диана Андреева
Теми:  
барбора крейчикова | мария сакари | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook