Куинс има своя герой: Дрейпър детронира шампиона Алкарас и спря победната му серия на трева!

от в 16:58 на 20.06.2024
Калоян Соколов

Джак Дрейпър прекъсна серията от 12 поредни победи на тревна настилка за Карлос Алкарас и го детронира от трона на ATP 500 турнира в Куинс. Защитаващият шампион нямаше отговор за мощното сервиране и агресивни ретури на шампиона от Щутгарт, като така трябваше да преглътне първо поражение, откакто беше спрян в Мадрид от Андрей Рубльое. Местният любимец доказа, че неслучайно през миналата седмица завоюва своя дебютен ATP трофей и продължава да е непобеден на тревата, след като записа най-гръмкия успех досега в своята кариера, елиминирайки 3-кратния "мейджър" носител и съвсем скорошен шампион от Ролан Гарос - 7:6(3) 6:3 за час и 40 минути игрово време.

Така 22-годишният Дрейпър се превърна в първия британец, който побеждава номер едно или две в световната ранглиста от 11 години насам, когато Анди Мъри надви Новак Джокович във финала на Уимбълдън. По този начин младокът си гарантира място в 1/4-финалите на надпреварата, а там го очаква сблъсък с петия поставен Томи Пол, когато е надигравал 3 пъти в общо 4-те срещи помежду им.

Местният любимец показа на Алкарас, че не се шегува от самото начало и още в първия гейм налиташе на всеки един съперников сервис и го наказваше с ретур уинъри. Световният номер 2 не получавше никакво време за подготовка на ударите си и непрекъснато беше принуден да играе от дефензивна позиция, само че демонстрира своя шампионски характер и някак съумяваше да запази баланса в резултата до 3:3.

Постепенно Карлитос намери своя ритъм на сервис и все по-често поглеждаше към мрежата, където беше безпогрешен и до края на сета загуби само още една точка на собствено подаване, но самият Дрейпър се справяше също толкова успешно от линията за начален удар и се стигна до тайбрек. Там аутсайдерът показа нагледно причината да не е губил дълъг 13-ти гейм от началото на тревния сезон и взе преднина от 4:0 точки, която му беше напълно достатъчна, за да се поздрави с успех в откриващия сет.

Вторият сет се развиваше напълно равностойно до 3:2 гейма в полза на левичаря, чиито плоски удари продължаваха да нараняват сериозно фаворита и испанецът се оказа изправен пред брейкбол. Тогава дойде ред за поредния светкавичен бекхенд ретур по правата на световния номер 31 и публиката избухна в екстаз, тъй като Дрейпър вече водеше с 4:2 гейма.

Алкарас се опита веднага да отвърне на удара и се сдоби с възможност за рибрейк, но неговият съперник проведе страхотна атака към мрежата, която завърши с елегантно стоп воле и накрая заби ас, за да се доближи на само гейм от крайния успех.

Последва същинска маратонска битка в подаването на топ поставения, който отрази 3 мачбола и дори поведе с 0:30 в гейма, когато шампионът от Щутгарт трябваше да сервира за победата, но британецът не трепна и затвори мача с 4 поредни точки в своя полза, за да сътвори поредната голяма изненада в Куинс!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Куинс има своя герой: Дрейпър детронира шампиона Алкарас и спря победната му серия на трева! Калоян Соколов
Теми:  
atp | джак дрейпър | карлос алкарас | куинс | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook