Купа "Дейвис": Григор е извън състава и пропуска Олимпиадата; Лазаров се завръща (пълен състав)

от в 09:14 на 06.09.2023
Калоян Соколов

Капитанът на националния отбор по тенис Валентин Димов обяви състава за мача срещу Казахстан от Световна група I на турнира за Купа "Дейвис". България ще бъде домакин на срещата от световното отборно първенство за мъже на 16-17 септември в София. Двубоят ще се играе на клей на кортовете на Българския национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина. Мачовете на 16 септември (събота) ще започнат в 12.00 часа, а на 17 септември (неделя) в 11.00 часа.

В българският тим са включени Димитър Кузманов (№191 в световната ранглиста), Александър Лазаров (№391), Пьотр Нестеров (№733), Александър Донски (№788) и Янаки Милев (№561). Първите четирима класираха отбора ни в Световна група I, печелейки категорично с 3-1 победи като гост на Нова Зеландия. За участие като част от разширения състав на националния тим е поканен и Илиян Радулов (№6 в световната ранглиста за юноши).

Отборът ще се събере на лагер от 11 септември в БНТЦ. До 24 часа преди началото на срещата могат да бъдат направени две промени в състава.

За съжаление, то Григор Димитров отново няма да се включи в нашия отбор, което е очаквано с оглед на тежките битки, които изигра първата ни ракета в Ню Йорк, както и неговите физически проблеми в хода на последните седмици. Най-добрият български тенисист е получил официална покана да се включи в тима, но мениджърът му Георгия Стоименов я е отклонил с мотивите, че решението за неучастие е резултат от оценката на екипа на Григор, който е преценил, че мачовете срещу Казахстан не биха били удачен вариант за програмата на Григор, имайки предвид, че той веднага след това трябва да замине за Китай, където на 20 септември ще стартира ATP 250 надпреварата в Чънгду.

Така Димитров жертва шансовете си за участие на Олимпиадата в Париж догодина, тъй като сред условията за получаване на квота от международната федерация (ITF) е поне едно участие в световното отборно първенство през някоя от предходните две години преди Олимпиадата. Димитров не е играл в турнира за Купа "Дейвис" от 2015 г., когато помогна на България да спечели 1/4-финала от група 2 на Евро-африканската зона срещу Люксембург с 5:0 като гост.

Определено положителните вести са свързани със завръщането на корта на Александър Лазаров, който се оперира през месец май и ще изиграе първия си мач от четири месеца насам. Алекс вероятно ще бъде в ролята на втора ракета, защото Адриан Андреев отново няма да бъде част от селекцията и така по всяка вероятност именно Кузманов и Лазаров ще изнесат тежестта при двубоите на сингъл.

Капитанът на съперника ни Юрий Шчукин ще може да разчита на всички най-добри казахстански тенисисти. Първа ракета на тима е Александър Бублик (№29 в света), втора е Тимофей Скатов (№125), а трета - Михаил Кукушкин (№246). В състава са още специалистите на двойки Александър Недовесов (№46 в ранглистата при тандемите) и Андрей Голубьов (№66).

Източник: БФТ


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Купа "Дейвис": Григор е извън състава и пропуска Олимпиадата; Лазаров се завръща (пълен състав) Калоян Соколов
Теми:  
адриан андреев | александър донски | александър лазаров | бгтенис | григор димитров | димитър кузманов | купа дейвис | пьотр нестеров | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook