Купа "Дейвис": Испания се сгромоляса без Алкарас; Италия също със сензационно поражение

от в 23:12 на 13.09.2023
Мартин Петков

Преди броени дни завърши последният турнир от Големия шлем за годината, а именно Откритото първенство на САЩ, но тенисът никога не спира и мнозина играчи от световния елит облякоха националните си фланелки за финалния етап на Купа "Дейвис". Груповата фаза в надпреварата към момента, макар и да сме едва втори ден, не спира да изумява със зрелищни резултати и неочаквани победители, като в голямата изненада на днешния ден се превърнаха актуалните носители на трофея - Канада, които въпреки отсъствието на големите си лидери Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов, намериха сили да се преборят със състава на Италия, побеждавайки ги с 3:0 успеха.

Още в откриващият мач за деня от група "А", играеща се в италианския град Болоня, станахме свидетели на своеобразно геройство от страна на световния номер 200 Алексис Галарно, който съумя да постигне двусетов триумф над Лоренцо Сонего след 7:6(8) 6:4. Впоследствие придобитото вдъхновение за тима на "кленовите листа" изигра ключова роля и в битката на първите ракети, при която 158-ият на планетата Габриел Диало се разправи с представителя на топ 20 Лоренцо Музети, подчинявайки го със 7:5 6:4, преди тандемът на Канада, в лицето на Алексис Галарно и Вашек Поспишил, да подпечата изразителния успех с победа над Симоне Болели и Матео Арналди.

Сензациите обаче далеч не приключиха дотук, след като селекцията на Испания, от която в последния момент Карлос Алкарас избра да се откаже, взимайки си почивка за възстановяване за остатъка от АТР сезона, стартира катастрофално на собствена земя в град Валенсия, губейки с 0:3 победи от тима на Чехия в сблъсък от група "С". Първи на корта за "Ла Фурия Роха" излезе Бернабе Сапата Мирайес, който далеч нямаше аргументи при играта на твърд корт в зала срещу младия Томаш Махач, което доведе до безпроблемен успех за световния номер 119. Отличният резултат на чеха пък не се оказа "глас в пустиня" за неговия отбор и актуалният вицешампион от Next Gen ATP Finals - Иржи Лехечка, продължи силното представяне за родината си, като след 7:6(5) 7:5 взе скалпа на първата ракета на испанците Алехандро Давидович Фокина и официализира блестящия триумф за страната си, преди при двойките 17-годишният Якуб Меншик в комбина с Адам Палашек да обърнат от сет пасив специалиста в карето Марсел Пуйол Гранойерс и отново Фокина.

В същото време за разлика от страхотния старт в турнира за шампиона Канада, то селекцията на Австралия, останала в позицията на подгласник през 2022-ра година, далеч не започна убедително настоящата си кампания, след като отборът на Великобритания се вдъхнови от домакинството си в град Манчестър и потегли с успех от 2:1 победи срещу "кенгурутата" в група "В". В основната на триумфа за британците пък несъмнено бе завърналият се на голямата сцена младок Джак Дрейпър, който в тричасова битка сломи съпротивата на Танаси Кокинакис, надвивайки го след обрат с 6:7(6) 6:3 7:6(4), за да даде летящ старт на родината си, който впоследствие Даниел Еванс надгради и повали световния номер 12 Алекс де Минор в битката на първите ракети - 6:1 2:6 6:4. Сблъсъкът в карето пък позволи на австралийците да запишат и първи триумф на сметката си, след като миналогодишните шампиони от Уимбълдън - Макс Пърсел и Матю Ебдън, се наложиха над Дан Еванс и Нийл Скупски, с което направиха поражението за страната си по-почетно.

В последната група "D", играеща се в хърватския град Сплит, пък до последно възможността да станем свидетели на поредната изненада днес стоеше на дневен ред, след като съставът на Хърватия бе близо до това да сломи селекцията на САЩ, но в крайна сметка "янките" доказаха статута си на един от фаворитите в надпреварата и заслужиха крайния триумф с 2:1. Първоначално Макензи Макдоналд записа рутинна победа над 18-годишния Дино Призмич, преди осминафиналистът от US Open Борна Гойо да донесе огромна радост на сънародниците си по трибуните, след като поднесе сензацията и в двубоя на първите ракети се наложи над световния номер 11 Франсис Тиафо, при това в последователни сетове с 6:4 7:6(6). Така всичко в съревнованието между "шахматистите" и САЩ трябваше да бъде решено в мача на двойки, където се изправиха два изключително опитни и обиграни тандема, но след два тайбрека и 2 часа и 26 минути на корта, то дуото Остин Крайчек / Раджийв Рам надделя над Мате Павич / Иван Додиг в трисетов дуел - 7:6(5) 6:7(3) 6:2, с което донесе успеха на родината си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Купа "Дейвис": Испания се сгромоляса без Алкарас; Италия също със сензационно поражение Мартин Петков
Теми:  
Австралия | алексис галарно | борна гойо | великобритания | габриел диало | Испания | италия | канада | купа дейвис | САЩ | франсис тиафо | хърватия | Чехия

Коментари





Следвайте ни в Facebook