"Купа Дейвис": Сърбия е финалист за сметка на Испания; Вавринка се прости с мечтата за нов триумф

от в 02:57 на 16.09.2023
Мартин Петков

Груповата фаза на тазгодишното издание на отборната надпревара Купа "Дейвис" върви към своя край, като вече научихме и имената на част от участващите държави, които на практика изгубиха шансове да продължат напред към финалите на турнира. Безспорно, то най-голямата изненада сред отпадналите селекции е тази на Испания, която освен че домакинства сблъсъците от група "С" в град Валенсия, то плейофната фаза на състезанието през ноември също ще се проведе на Иберийския полуостров в град Малага.

Няма да е пресилено, ако кажем, че основна заслуга за провала на "Ла Фурия Роха" има отсъствието на Карлос Алкарас от състава, който седмица преди старта на надпреварата се отказа от участие, при което съотборниците му в националната селекция не убедиха с изявите си и след поражение от Чехия с 0:3, то днес Сърбия надигра Испания със същия резултат и съответно я елиминира. В откриващия двубой за деня намиращия се в отлична спортна форма Ласло Джере безпроблемно се разправи с ветерана Алберт Рамос-Виньолас, докато впоследствие Новак Джокович се завърна в игра пет дни след триумфа си с титлата на US Open, за да сломи Алехандро Давидович Фокина с 6:3 6:4, подпечатвайки успеха за родината си, преди тандемът Никола Качич / Миомир Кецманович да оформи крайния облик на статуквото в съревнованието.

Друг от силно очакваните двубои за деня пък се явяваше този от група "В" между Швейцария и домакина Великобритания, който несъмнено оправда прогнозите за шоу, но в крайна сметка с триумфа в град Манчестър се поздрави селекцията на островитяните. Пръв за британците на корта се появи бившият номер едно Анди Мъри, който се въвлече в същинска епика, продължила 3 часа и 12 минути, с младия Леандро Риеди, но успя след обрат да измъкне победата с 6:7(7) 6:4 6:4, давайки летящ старт на страната си, като също така впоследствие посвети успеха на своя дядо, чието погребение сър Анди е пропуснал, за да защитава цветовете на родината си.

В схватката на първите ракети пък 38-годишният Стан Вавринка отново доказа, че възрастта е просто число и затвърди колебливия сезон на Камерън Нори, като го надви в поредни сетове, но при решителната битка в карето двойката Нийл Скупски / Дан Еванс излезе на пиадестала и сломи дуото Доминик Щрикер / Вавринка, с което донесе втори триумф на Великобритания и ги изведе начело в класирането, докато "кръстоносците" загубиха шансовете си да продължат напред в състезанието.

В група "А", играеща се в град Болоня, най-после домакинът Италия съумя да "влезе в релси" и макар да извади първата си ракета Лоренцо Музети от мачовете на сингъл, то "Скуадра адзура" надви Чили с общ резултат 3:0. На голямата сцена за "жабарите" излезе дебютантът Матео Арналди, който донесе важна първа точка за родината си, след като надделя над бившия представител на топ 15 Кристиан Гарин, преди впоследствие двукратният АТР шампион през годината Николас Джари да се сгромоляса сериозно срещу Лоренцо Сонего, който се "хранеше" от подкрепата на публиката и навакса сет пасив, спасявайки цели четири мачбола, за да узакони триумфа за домакините след 3:6 7:5 6:4. В сблъсъка на двойки пък италианците избраха да заложат на Лоренцо Музети и отново Сонего, които впечатлиха с представянето си и се наложиха над  Алехандро Табийо / Томас Бариос Вера, за да оформят класиката.

Изненада пък не липсваше и през днешния ден, след като в група "D", играеща се в град Сплит, домакинът Хърватия разочарова сериозната зрителска подкрепа по трибуните и допусна загуба с 1:2 от дебютанта Финландия. Пръв за скандинавската държава на корта излезе световният номер 125 Ото Виртанен, който демонстрира страхотна игра и надви в три части 18-годишния Дино Призмич, с което вдъхнови сънародника си Емил Руусуовори и 57-ият на планетата взе скалпа на осминафиналиста от US Open Борна Гойо, надделявайки с крайното 7:6(3) 6:4. По този начин тимът на Финландия си гарантира победата още преди изиграването на мача в карето, където напълно според очакванията специалистите на двойки Иван Додиг и Мате Павич отсрамиха "шахматистите", като записаха почетен успех над тандема Хари Хелиоваара / Патрик Никлас-Салминен.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Купа Дейвис": Сърбия е финалист за сметка на Испания; Вавринка се прости с мечтата за нов триумф Мартин Петков
Теми:  
atp | ITF | анди мъри | великобритания | Испания | италия | камерън нори | карлос алкарас | купа дейвис | лоренцо сонего | новак джокович | Стан Вавринка | сърбия | хърватия | чили | швейцария

Коментари





Следвайте ни в Facebook