Квалификант в 1/2-финалите: Карацев спря сензацията Жанг и продължава похода си в Мадрид!

от в 15:37 на 04.05.2023
Калоян Соколов

Аслан Карацев се класира за своя дебютен 1/2-финал в сериите "Мастърс". Бившият номер 14 имаше изключително разочароващ минал сезон, а през тази година досега не беше печелил последователни мачове в ATP Тура, което доведе до неговото изпадане извън топ 100 на света. Всичко обаче се промени за него в испанската столица, където стартира участието си от квалификациите и днес записа своята седма поредна победа, надигравайки Жижен Жанг със 7:6(3) 6:4. Това е втори подобен случай в историята на надпреварата, след като французинът Фабрис Санторо постига същото през далечната 2002-ра година.

Китаецът се превърна в първия представител на своята страна, който достига до толкова напреднала фаза на турнир от подобен ранг и даже записа победи над двама Мастърс шампиони по пътя си до финалната осмица, но днес Карацев показа по-голяма устойчивост в решителните моменти и заслужено ще спори за място във финала с един измежду Стефанос Циципас и "щастливия губещ" Ян-Ленард Щруф.

Началото беше по-добро за световния номер 99, чиито удари от дъното на корта бяха далеч по-стабилни, докато осетинецът прекаляваше с желанието си да играе в близост до линиите и се оказа изправен пред три брейкбола. Квалификантът обаче нямаше намерение да укротява играта си и отвърна със серия от впечатляващи уинъри, за да се измъкне от трудната ситуация. Някогашният шампион в Дубай не спря дотук и сам можеше да реализира пробив, само че сервисът на Жанг се задейства точно навреме и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Там азиатецът имаше невероятен старт, вземайки аванс от 3:0 точки, но Карацев до голяма степен повтори показаното в мача му с Даниил Медведев, когато спечели шест поредни разигравания в дългия 13-ти гейм, а сега дори завоюва с една последователна точка повече и се доближи максимално до класиране в следващия етап на състезанието.

Световният номер 121 продължи да увеличава натиска върху опонента си и отмъкна подаването му още на старта на втория сет. Руснакът действаше изключително освободено и не се колебаеше да прави драйв волета от средата на корта, които неизменно намираха очертанията и макар Женг да стабилизира началния си удар, то за него нямаше никакви шансове на посрещане и така Карацев записа най-големия си успех от дълго време насам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Квалификант в 1/2-финалите: Карацев спря сензацията Жанг и продължава похода си в Мадрид! Калоян Соколов
Теми:  
atp | аслан карацев | жижен жанг | мадрид | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook