Квалификантка на 1/2-финалите на АО: Световната №93 повали и екзекуторката на Швьонтек

от в 09:58 на 24.01.2024
Мартин Петков

Даяна Ястремска безспорно е най-голямата изненада при настоящото издание на Аустрелиън Оупън, след като стартирайки участието си още от квалификациите в турнира, тя се класира за дебютния си полуфинал в Големия шлем. Украинката, която до момента вече взе елитните скалпове на състезателки от ранга на "мейджър" шампионките Маркета Вондроушова и Виктория Азаренка, не спира да блести в Мелбърн, след като в четвъртфинална битка се наложи над екзекуторката на Ига Швьонтек - 19-годишната тийнейджърка Линда Носкова, и я сломи в последователни сетове с убедителното 6:3 6:4.

Така световната номер 93 заслужи мястото си в топ 4 на Откритото първенство на Австралия, като увеличи серията си на осем поредни победи и в опит да се класира за дебютния си финал в Големия шлем, ѝ предстои да срещне една измежду Анна Калинская и 12-ата поставена Кинуен Женг.

Младата чехкиня влезе със значително по-голямо самочувствие в двубоя и още в първите минути демонстрира умението си да придава завидна скорост на топката в атакуващ план, което я изведе до ранен пробив аванс. Мигновено обаче Ястремска отговори на предизвикателството със серия от отлично проведени офанзивни акции, за да осъществи рибрейк, като впоследствие украинката отстоя своето подаване под сериозен натиск, преди да продължи да развива играта си в предни позиции и страхотната вариативност, с която си служеше, я изведе до ключов пробив в осмия гейм. Застанала на начален удар в следващите минути, квалификантката се оказа изправена пред угрозата да инкасира светкавичен рибрейк, предвид факта че световната номер 50 вдигна оборотите от "тежкия" си бекхенд, ала украинката не трепна и направи първата крачка по пътя към големия си триумф.

С настъпването на втората част неточностите и от двете страни на мрежата се увеличиха, но пък за сметка на това, сервиращите наложиха до голяма степен превеса си на корта и умело осуетяваха шансовете пред посрещачите, като поддържаха висока ефективност при спечелените точки на начален удар. Постепенно с течение на времето обаче нервността на чешката тийнейджърка започна да предизвиква необмислени решения от нейна страна, при което и рутинните грешки от нейната ракета намериха приложение в срещата, докато световната номер 93 запази хладнокръвие и остана стабилна в разиграванията, за да реализира фундаментален пробив в прословутия седми гейм и оттам насетне бе безупречна в играта си на собствено подаване, узаконявайки най-значимата победа в кариерата си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Квалификантка на 1/2-финалите на АО: Световната №93 повали и екзекуторката на Швьонтек Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | даяна ястремска | линда носкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook