Квитова се класира за пръв път в кариерата си за финал на "Australian Open", а с това си осигури и временно водачество в световната ранклиста!

от в 06:52 на 24.01.2019
В
Петра Квитова се справи с изненадата на турнира - Даниел Колинс( 7:6 6:2) по този начин се класира за първия си финал  в Мелбърн, а поне до развръзката в двубоя между Осака и Плишкова, Петра ще има и временно водачество в световната ранклиста, което ще запази при победа на сънародничката й.

Този полуфинал бе повторение на сблъсъка на двете тенисистки от преди  две седмици в Бризбейн, когато Квитова се наложи след три часова драма.

Още от началото на мача Колинс показа самочувствие намеквайки и, че настройката й далеч не е само да бъде в поддържащата роля в хода на двубоя. Американката направи пробив в петия гейм, но още в следващия Квитова върна брейка. Чехкинята водеше играта, но й бе изключително трудно да намери баланса между агресия и сигурност, което водеше до голямо непостоянство в изявите й. При 4:4, след един по-къс удар на Петра, Колинс реализира форхенд уинър по правата, а след двойна грешка на съперничката й, пробивът не изглеждаше далеч. Все пак след два добри начални удара и един посредствено изпълнен ретур на Колинс, геймът отиде в сметката на чехкинята. Американката обаче бързо върна противничката си на сервис линията, след нулев гейм в който Квитова направи цели три опита за къси топка, но Даниел показа добър демараж и завърши всяка една от тях. Квитова отново взе аванс за 6:5, благодарение на няколко бързи комбинации и така американката трябваше да сервира за оставане в сета. Колинс започна гейма, печелейки най-дългото разиграване в мача, а след два добре пласирани сервиса и неточност на чехкинята от бекхенд се стигна до тайбрек. В този момент покрива на "Род Лейвър Арена" бе затворен заради екстремните метеорологични условия на корта. Дългият гейм започна отлично за Квитова, която си осигури първата точка в него след чудесен силно подсечен сервис, а малко по-късно направи бекхенд уинър по късия диагонал, който бе и с цената на минипробив. Подемът в играта на Петра не спря дотук и тя продължи да ниже завършващи удари, изграждайки аванса си до 6:2 точки. Още първият сетбол бе реализиран след успешна акция на мрежата и така фаворитката в мача направи първа стъпка към класирането на финал в Мелбърн.

Квитова стартира по най-добрия начин във втората част, достигайки до два брейкшанса и макар първият да бе отразен, чехкинята съумя да се справи при втората възможност след като вкара няколко последователни изключително тежки форхенда на които Колинс нямаше отговор. Бившата шампионка от Уимбълдън ставаше все по-уверена на корта и с лекота затвърди постигнатия пробив. В следващия гейм, Квитова направи решителен втори пробив като започна с класическа комбинация от къса топка и лоб, а впоследствие пласира няколко гръмотевични ретура на второто подаване на американската тенисистка, при които тя нямаше как да реагира. Оттам насетне Квитова пое пълен контрол над срещата, а сервисът бе верен нейн съюзник и след нова серия от три поредни гейма, Квитова се "приземи" във финала на надпреварата, който ще се проведе в съботния ден, докато за Колинс остава спомена от едно невероятно пресставяне, което ще й гарантира дебют в топ 25 на света от понеделник.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Квитова се класира за пръв път в кариерата си за финал на "Australian Open", а с това си осигури и временно водачество в световната ранклиста! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook